Резолюція Всеукраїнських зборів ініціативних груп з проведення Конституційного референдуму за народною ініціативою

Сьогодні в Україні фактично відсутня ефективна, дієздатна влада. Замість оптимізації державного управління, налагодження діалогу між владою і людьми, створення системи балансів та противаг, що характерні для сучасних демократій і громадянського суспільства, країна впродовж кількох років рухається по згубному шляху – від двовладдя до безвладдя. Секретаріат Президента – Кабінет Міністрів – Верховна Рада – місцеве самоврядування, – в українському варіанті це периметр постійних конфліктів, системних криз та управлінських воєн.

Некерованість державою, безвладдя, хаос становлять загрозу державному суверенітету України та національній безпеці. Окрім того, влада за чинною Конституцією є цілковито безконтрольною. Це призводить до масштабних зловживань, корупції, тіньової приватизації та розкрадання бюджетних коштів на всіх рівнях.

Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Саме тому ми, учасники зборів, вимагаємо проведення загальнонаціонального референдуму за народною ініціативою, на якому український народ, а не купка політиків визначить, якою бути країні, яким бути новому Основному Закону України.

Ми вимагаємо проведення референдуму з винесенням на розгляд народу наступних питань:

1. Чи підтримуєте Ви президентську форму правління, за якої Президент України обирається всенародно, є главою держави і очолює уряд України?

2. Чи підтримуєте Ви парламентську форму правління, за якої посада Президента України скасовується, уряд України призначається і звільняється Верховною Радою України, а прем\’єр-міністр України є главою держави?

3. Чи підтримуєте Ви обрання та відкликання суддів народом?

4. Чи підтримуєте Ви розширення прав місцевого самоврядування з наданням всім органам місцевого самоврядування права формувати власні виконавчі органи?

5. Чи підтримуєте Ви встановлення дієвого контролю за владою через надання конституційного статусу парламентській опозиції?

6. Чи підтримуєте Ви скасування недоторканності вищих керівників держави, народних депутатів України та суддів?

7. Чи підтримуєте Ви скасування всіх пільг вищим керівникам держави, посадовим особам та народним депутатам України?

8. Чи підтримуєте Ви позбавлення мандатів депутатів всіх рівнів, які порушили обіцянки перед народом, – з наданням права ухвалення відповідних рішень з\’їздам партій (блоків)?

9. Чи підтримуєте Ви спрощення процедур проведення Всеукраїнських та місцевих референдумів для залучення народу до безпосереднього здійснення влади?

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її
органами або посадовими особами. Так сказано в 5-ій статті Конституції.

Сьогодні Центральна виборча комісія, яку контролює правляча коаліція, за вказівкою Януковича топче основи демократії та народовладдя.

Відмова ЦВК реєструвати наші ініціативні групи є нічим іншим, як узурпацією права народу визначати та змінювати конституційний лад в країні.

Але Конституція України визначає, що Всеукраїнський референдум проголошується за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області”.

Таким чином, Конституція не встановлює додаткових вимог, які можуть заблокувати проведення референдуму.

Виходячи з вищесказаного, вважаючи народовладдя вищою формою управління державою, маючи в країні президента, який є гарантом Конституції, і дотримуючись норм Конституції України, учасники мітингу постановляють:

1. Надати утвореним у відповідності до чинного законодавства ініціативним групам повноваження розпочати збір підписів громадян України на підтримку Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

2. Затвердити форму підписного листа для збору підписів на підтримку проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, проект якого роздано всім членам ініціативних груп.

3. Негайно розпочати збір підписів громадян.

4. Після завершення збору підписів громадян у кількості, визначеній чинним законодавством України (не менш як 3 мільйони), ініціативним групам передати оформлені відповідним чином підписні листи до президента України та вимагати видання указу, відповідно до Конституції України, про дату і порядок проведення референдуму з питань, визначених у підписному листі.

За результатами загальнонаціонального референдуму має бути написана нова Конституція. До її підготовки мусять бути залучені українські вчені, кращі фахівці конституційного права, які повинні увійти до складу Конституційної Асамблеї.

Після всенародного обговорення розроблений у такий спосіб проект Конституції буде винесений на референдум, щоб народ скористався своїм правом затвердити Основний Закон, за яким всім нам треба буде жити й працювати.

Ми звертаємось до усіх громадян!

Незалежно від національності, мови та політичних поглядів, Україна – це наш дім. Кожен з нас несе в собі часточку держави, а всі разом ми і є Держава Україна. Ніхто, крім нас, не наведе ладу в нашому домі.

Українці! Досить чвар. Почуймо один одного. Обговорімо. Вирішмо раз і назавжди, хто ми, куди йдемо і якою бути Землі Нашій. Тільки разом ми подолаємо негаразди! Тільки разом ми переможемо.

Слава Україні!