Юлія Тимошенко у Херсоні підписала зобов’язання перед пенсіонерами.

З метою забезпечення гідного життя людей похилого віку, посилення їхнього соціального оптимізму та впевненості у завтрашньому дні, розуміючи гостроту проблем у пенсійній сфері та маючи чітке бачення шляхів їх розв\’язання, дотримуючись принципів стратегії національного розвитку «Український прорив: до справедливої й конкурентоспроможної країни», Політична сила Блок Юлії Тимошенко бере на себе такі зобов\’язання:

1. Протягом 2007-2008 років вирішити найгостріші проблеми пенсійної системи, а саме:

Забезпечити справедливий перерахунок та індексацію пенсій. Пенсія має систематично збільшуватися залежно від рівня інфляції та зростання заробітної плати, а тим, хто працює після призначення пенсії, ще й залежно від набутого стажу й одержуваного заробітку.

Ліквідувати розрив у розмірах пенсій залежно від часу їх призначення. За однакового стажу роботи й заробітної плати пенсіонер, який вийшов на пенсію два роки тому, не повинен мати майже вдвічі меншу пенсію, ніж пенсіонер, якому пенсію щойно призначили.

Передбачити право на одержання пільгової пенсії всім, хто в той чи інший час працював на шкідливих виробництвах, незалежно від того, чи були внесені відповідні професії до списків шкідливих виробництв на час виходу працівника на пенсію.

Установлювати й переглядати надбавки та доплати до пенсій (чорнобильцям, інвалідам, ветеранам та ін.), виходячи з розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, а не від 19,91 грн., як це роблять нині. Надбавка до пенсії в 1 грн. 91 коп., яку не переглядали вже понад п\’ять років, – це знущання над пенсіонером.

Установити мінімальний розмір пенсій інвалідам через трудове каліцтво та профзахворювання на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Навести порядок у системі військових пенсій. Запровадити для військових пенсіонерів індексацію та підвищення пенсій у зв\’язку із зростанням заробітної плати (грошового утримання), вирівняти розміри цих пенсій незалежно від року їх призначення.

Гарантувати виплату пенсій у повному обсязі тим пенсіонерам, які продовжують працювати.

Здійснити виплати доплат, компенсацій та інших соціальних гарантій пенсіонерам, які скасував Уряд В.Януковича та які було відновлено рішенням Конституційного Суду України від 9 липня 2007 року. Ідеться, зокрема, про виплати дітям війни, учасникам війни та колишнім в\’язням концентраційних таборів.

Скоротити розрив між мінімальною та максимальними пенсіями, який сьогодні становить десятки разів. В країні не повинно бути «елітних» пенсій.

2. Запровадити з 2009 року принципово нову, зрозумілу та справедливу пенсійну програму, яка:

Забезпечить єдині правила призначення пенсій для всіх громадян.

Ліквідує зрівнялівку в розмірах пенсій, коли 90% пенсіонерів одержують однакову мінімальну пенсію. Пенсії мають залежати насамперед від трудового внеску людини.

Гарантуватиме реальний захист непрацездатної особи, забезпечуватиме для неї гідний рівень життя, задовольнятиме її життєві потреби за рахунок реального підвищення середнього рівня пенсій:

Забезпечить кожній людині пенсію на ріні середньої заробітної плати, яку вона отримувала до виходу на пенсію.

• Впровадить механізм накопичення пенсійних коштів на особистому рахунку людини протягом усього життя, невикористані пенсійні гроші будуть успадковуватись.

Зробить пенсійну систему доступною, зрозумілою та зручною для людей. Людина не повинна збирати багато різних документів, стояти в чергах, щоб одержати чи перерахувати вже зароблену нею пенсію. Складність механізмів пенсійної системи – це сфера відповідальності фахівців, і вона не повинна заважати реалізації прав громадян. У пенсіонера має бути реальна можливість безперешкодно одержати та перевірити інформацію щодо своєї пенсії, її розрахунку.

3. Створити умови для доступного та ефективного медичного обслуговування пенсіонерів:

• Забезпечити кожного пенсіонера медичним страхуванням.

• Створити «соціальний» ринок ліків за доступними для пенсіонерів цінами.

• Реалізувати програму «Сільський лікар» з метою розвитку системи надання медичних послуг жителям сільської місцевості, в тому числі пенсіонерам.

4. Протягом двох років, після приходу до влади, повернути всі заморожені вклади колишнього Ощадбанку СРСР.