Чесно про головне. Стаття Юлії Тимошенко.

Не так давно Рінат Ахметов погрожував найняти розумних американських експертів і написати для України план розвитку на найближчих років 20-30 в перспективі.

За задумом (сама читала в Інтернеті), це мав бути, як мінімум, \”план Маршалла для України\”. Однак чи то там, за океаном, маршалли закінчилися, чи то ще щось гірше сталося, не знаю. Тільки в результаті нам замість плану Маршалла, як завжди, підсунули \”план проФФесора\”.

Аналізую поетапне виконання \”плану Маршалла\” від Ахметова і переконуюся, що його, ймовірно, писали вітчизняні фахівці (маршалли або генерали з СКМ-груп), оскільки ніякому середньостатистичному манафорту в його американську голову ніколи б не прийшло першим пунктом такого плану поставити завдання \”поцупити у держави \”Дніпроенерго\”.

Історія махінацій з \”Днепроенерго\”, 40% акцій якого тепер контролює Ахметов, – це класична схема, вже не раз обкатана владою. Спочатку підприємство доводиться до банкрутства, потім з\’являється \”добрий\” кредитор (в даному випадку – підприємства Ріната Ахметова), якому і дістається згодом ласий стратегічний об\’єкт. І тепер Ахметов вирішуватиме, яку ціну виставити на кіловати електроенергії для населення. Чим швидше крутяться електричні лічильники, тим стрімкіше поліпшується життя регіонала, який контролює найбільшу генеруючу компанію на сході країни.

Реальна вартість \”Дніпроенерго\”, за прогнозами експертів, – 10 млрд. грн. Схоже, що Рінат Ахметов, визнаний найбагатшою людиною в Україні, серйозно настроївся покращувати свій результат вже в світових рейтингах.

Взагалі, приватизація \”Дніпроенерго\” достатньо яскраво характеризує дії команди під назвою \”Янукович і партнери\”. Мабуть, не дарма Forbes написав, що за час господарювання Януковича бізнес-кола, близькі до уряду, збільшили свій обіг на $ 17 млрд. Принаймні, тепер зрозуміло, у кого саме відбулося \”поліпшення життя вже сьогодні\”.

До речі, експерти попереджають, що історія з \”Дніпроенерго\” може повторитися, тільки назва у генеруючої компанії буде інша – \”Центроенерго\”. У цього підприємства, виявляється, теж велика кредиторська заборгованість. Після виборів в руках Ахметова може опинитися вся електроенергетика країни. А добродійністю при продажу електроенергії населенню він вже точно займатися не буде.

Ці люди – жорсткі прагматики. Вони розуміють, що при владі останні дні й тижні. Вони визнали, що кабінет Януковича приречений, як комунальний будинок Васисуалія Лоханкіна. Тому й намагаються поцупити все, що погано лежить. Їхня справжня програма – урвати побільше, а відбігти подалі.

Ахметову – \”Дніпроенерго\”, Валі Семенюк для забезпеченої і затишної пенсії, мабуть, вистачить 1% \”Укртелекому\”, який вона намагається продати вже протягом року із завзятістю, гідною продавців туркменських динь на Бесарабці. Віктору Федоровичу приглянулась державна резиденція \”Міжгір’я\” – просто в цей момент він намагається передати її на баланс НАК \”Надра України\” з метою подальшої приватизації, причому разом із залишками однойменного монастиря.

Рінате, якщо вас так схвилювала вітчизняна енергетика і все що з нею пов\’язане, чом би вам не приватизувати, наприклад, Чорнобильську АЕС? Заразом там, до речі, можна і прем\’єрську дачу побудувати. Резиденція Віктора Януковича – \”Укриття\”. Або \”Саркофаг\”. Звучить непогано? До того ж, земля там чудова, сусідів немає, карасі, кажуть, водяться розміром з китову акулу і полуниця з кавун величиною. Як вам така пропозиція?

Ви пам\’ятаєте, як мене клювали за так звану реприватизацію. Навіть сьогодні кажуть: \”Не дай Боже – не кажи, не згадуй, не натякай\”. Мовляв, це буде кінець твого міжнародного іміджу. А я, знаєте, ось що думаю: ну його, цей імідж. Все, що нахабно вкрадене у держави, має бути негайно державі повернуто!

Іншої політики я не визнаю. Кому не подобається, хай скаржиться в ООН.

Юлія Тимошенко, \”Кореспондент\”, №34