Героїня Помаранчевої революції: повернення до влади

Financial Times, Роман Олеарчик, 10 вересня 2007 року

Боротьба між прозахідним Президентом України та прем’єр-міністром цього року змушує багатьох у Брюсселі, Вашингтоні та Москві гадати, хто ж головний. Також іноземні спостерігачі задаються питанням, у чому зацікавлена сама Україна – у Заході чи у своїй сусідці Росії.

Серед цієї плутанини харизматична та безкомпромісна героїня Помаранчевої революції систематично позиціонує себе як вельми вірогідного претендента на роль справжнього політичного лідера України.

Напередодні дострокових парламентських виборів результати соцопитувань показують, що і БЮТ, і \”Наша Україна\” мають гарні шанси на те, щоб здобути досить голосів для формування більшості і завдяки цьому потіснити з панівних позицій коаліцію прем\’єра Януковича. Поширена думка, що Тимошенко буде відігравати провідну роль в уряді.

\”Думаю, що вона, швидше за все, повернеться на посаду прем\’єр-міністра\”, – каже політолог Вадим Карасьов.

Для Ющенка така перемога буде одночасно радісною і прикрою подією, тому що Тимошенко мітить у Президенти на виборах у 2009 році.

Минулого літа Тимошенко рішуче протестувала проти рішення президента Ющенко признати Януковича прем`єр-міністром.

В інтерв\’ю, що Тимошенко дала \”Financial Times\” у понеділок, вона підкреслила, що оновлена \”команда \”помаранчевих\” буде сприяти зміцненню \”надзвичайно важливої геополітичної ролі\” України.

\”Через Україну проходить величезна мережа трубопроводів, по яких російські вуглеводні надходять до Європи. Україна також має у своєму розпорядженні свої власні недоторкані запаси\”, – відзначила вона.

\”Таким чином, Україна є ключем \”до вирішення (Євросоюзом) питання про енергобезпеку і диверсифікацію, а також ключовим елементом у будівництві колективної системи безпеки Європи\”, – сказала Тимошенко.

В середині 90-х Тимошенко заробила капітал у сфері торгівлі природним газом в Україні , а потім стала найжорсткішим борцем з корупцією в Україні. Зараз вона стає все більш популярним політиком, якого бояться українські магнати та політики, які мають багато зв’язків. У понеділок Тимошенко закликала українських бізнесменів, які розбагатіли в 90-х, вести політику чистими руками та чесно платити податки.

Вона каже, що її мета – це заохочення розвитку малого і середнього бізнесу в Україні, щоб пересічні громадяни отримали свій шанс у справедливих умовах. Завдяки цій позиції її називають популістом та приреченою на конфлікти з найвпливовішими магнатами України, серед яких і мільярдер Рінат Ахметов, який є політичним союзником Януковича.

«Ці клани скористалися своїм впливом в уряді, щоб отримати доступ до державної власності і монополізувати її\”, – сказала Тимошенко, присягнувшись оскаржити законність недавньої операції за типом \”погашення заборгованості в обмін на акції\”, в результаті якої Ахметов заволодів цінним пакетом акцій енергогенеруючої компанії.

Тимошенко також присягнулася навести лад в прибутковій, але \”корумпованій\” торгівлі природним газом між Україною, Москвою і Туркменією.

В Україні кажуть, що перспектива повернення Тимошенко стривожила Росію. Подібно до Ющенка, Тимошенко виступає за інтеграцію із Заходом.

Проте, за словами аналітиків, хоча Тимошенко схиляється в бік Європи, своє ставлення до Москви вона пом\’якшила.

\”Вдруге ставши прем\’єр-міністром, вона буде обережнішою, ніж у 2005 році. Але панібратські відносини між Києвом і Москвою, які ми спостерігали при Януковичі, не збережуться. При контактах з Москвою Тимошенко чітко гратиме роль союзника Заходу\”, – відзначив Карасьов.