Микола Томенко: Референдум має бути засобом вирішення конфліктів, а не інструментом для їх загострення

На цьому наголосив заступник лідера БЮТ, відповідаючи на питання рівненських журналістів, чим відрізняються ініціативи Партії регіонів і БЮТ щодо проведення референдуму.

„За результатами проведення референдуму ми хочемо побудувати оптимальну модель організації влади та місцевого самоврядування, яка би зняла проблеми двовладдя в Києві та на місцях, корупції чиновників та суддівської системи. Такі питання турбують усіх громадян, і тому референдум на цю тематику ми вважаємо об’єднавчим”, – зазначив Микола Томенко.

В цьому, за його словами Томенка, і полягає принципова різниця між референдумами Партії регіонів і БЮТ. Оскільки ідея Партії регіонів щодо проведення референдуму стосовно мовного питання або ставлення до НАТО скоріше роз’єднує, аніж об’єднує людей. Тим більше, що ці проблеми правлячу коаліцію та уряд не цікавили до виборчої кампанії, а тепер раптом стали для неї актуальними.

„З точки зору національних інтересів подібні теми провокують розкол в країні і загострюють конфлікти. Зрозуміло, що ближчим часом не буде досягнуто консенсусу у питанні стосовно 2-ї державної мови в Україні, адже це питання потрібно вирішувати шляхом практичної реалізації конституційної норми про єдину державну мову – українську, а також забезпеченням гарантування вільного функціонування російської мови. Так само, і проблема входження до НАТО чи набуття іншого військового статусу для України не є важливою на сьогодні. Натомість актуальною є проблема формування професійних Збройних сил”, – вважає Микола Томенко. Тому, на його переконання, референдум – це добрий інструмент для розв’язання проблем, а не для їх створення чи загострення.

Микола Томенко планує також сьогодні прочитати студентам лекцію в Національному університеті „Острозька академія” на тему „В якій державі ми прагнемо жити: образ ідеальної країни” та подарувати книжки із власної колекції до Наукової бібліотеки академії.