Відкрите звернення

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

виборчого блоку політичних партій Блок Юлії Тимошенко

в Тернопільській області

В час передвиборчої агітації на позачергових виборах до Верховної Ради України все більше помітні випадки використання службового становища, застосування адміністративного ресурсу представниками виконавчої гілки влади в Тернопільській області.

Протягом останнього місяця в Тернопільській області мають місце випадки, коли голови районних державних адміністрацій здійснюють тиск на сільських та селищних голів, директорів шкіл, завідуючих будинків культури та бібліотек.

Так, в Заліщицькому районі Тернопільської області, голова райдержадміністрації Павло Лесюк, не маючи у своєму підпорядкуванні сільських голів, в наказовій формі розпорядився останнім до виборів прозвітувати перед місцевими громадами. На вказаних звітах голова РДА активно проводить агітацію за блок Наша Україна Народна Самооборона. Також сільським головам ставиться завдання «забезпечити» відповідний результат на позачергових виборах.

В місті Тернополі начальником управління транспорту та зв’язку Тернопільської міської ради Ігорем Мединським під загрозою скасування ліцензій та дозволів зчиняється тиск на місцевих підприємців-перевізників, яких просто заставляють вивішувати агітацію в громадському транспорті.

Так-звані робочі візити голів районних державних адміністрацій та їх заступників в села проходять виключно в агітаційному плані. В окремих районах разом із посадовцями їздять художні колективи, які виступають перед населенням. І все це відбувається в робочий час та на службовому транспорті.

Не забувають представники виконавчої гілки влади і про цінні подарунки територіальним громадам. Під час зустрічей ці подарунки вручаються як презенти блоку НУНС, хоч і придбані за бюджетні кошти.

Прикро, що кабінет голови Тернопільської обласної державної адміністрації став невід’ємною частиною обласного штабу одного із суб’єктів виборчого процесу. Так, керівник обласного штабу НУНС Михайло Полянчич постійно використовує пряму урядову лінію для зв’язку із главою Секретаріату Президента України Віктором Балогою.

Окрім того, Михайло Полянчич активно проводить зустрічі із представниками державних підприємств, обіцяючи, що після виборів будуть замінені ті, які не агітуватимуть за блок НУНС.

Широкого поширення набув процес ігнорування присутності на різного роду нарадах, засіданнях, семінарах депутатів місцевих рад, обраних від Блоку Юлії Тимошенко.

16 серпня 2007 року своєю заявою голова Тернопільської обласної державної адміністрації Іван Стойко наголосив на неприпустимості втягування навчальних закладів у виборчий процес. Керівник виконавчої гілки влади при цьому вказав на розповсюдження Блоком Юлії Тимошенко зошитів серед учнів середніх та загальноосвітніх шкіл. Хочемо звернути увагу на те, поширення серед учнів області зошитів та щоденників не носить жодних агітаційних дій. А от сам голова облдержадміністрації активно проводив агітацію в середніх та загальноосвітніх школах області при святкуваннях початку нового навчального року, відкритті нових закладів освіти.

В Підгаєцькому районі голова районної адміністрації Ігор М\’якуш, забувши про зникнення бюджетних коштів в сумі 700 тисяч гривень, які виділялися на будівництво гімназії, в погрозливій формі заявив, що буде звільняти з роботи всіх, хто підтримує БЮТ. Начальник управління праці та соціальної політики Підгаєцької РДА Лариса Щур особисто їздить по селах району, де безпосередньо бере участь у виступах художніх колективів.

Голова Козівської РДА Михайло Пуківський вирішив не відставати від колеги із Підгаєць. Тому вирішив пригрозити директорам шкіл звільненням з роботи за підтримку БЮТ.

Побідних випадків є чимало.

Тому, в нас є всі підстави заявити, що представниками Нашої України Народної Самооборони не виконуються положення угоди із Блоком Юлії Тимошенко про взаємне непоборювання.

Зрозуміло, що агітація за підтримку демократичних сил на позачергових виборах є необхідністю, але хотілося б, щоб представники політичних сил робили це в межах закону і без використання бюджетних коштів.

Керівник  Тернопільського

регіонального виборчого штабу                                      В. Т. Деревляний