Програма Блоку Юлії Тимошенко з підтримки малого та середнього підприємництва

З метою розвитку приватного сектору економіки, як одного з основних факторів економічного росту держави, збільшення зайнятості населення, створення умов для самореалізації економічно активних громадян, зміцнення середнього класу, усвідомлюючи необхідність встановлення пріоритетної ролі малого і середнього бізнесу у економічному розвитку країни, формуванні ринкової інфраструктури, стимулювання розвитку ринкових відносин, слідуючи принципам стратегії національного розвитку «Український прорив: до справедливої і конкурентоспроможної країни»

Політична сила «Блок Юлії Тимошенко» планує такі заходи:

· Змістити пріоритет з підтримки наближеного до влади великого бізнесу на сприяння середньому та малому підприємництву.

· Запровадити правила спрощеної процедури започаткування підприємницької діяльності та її припинення.

· Впровадити в повному обсязі процедури реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності шляхом реалізації принципу «єдиного вікна».

· Розробити програми бюджетної підтримки підприємців «Старт-ап» (затрати людини, пов’язані з першим входженням у бізнес), створення страхового фонду для покриття ризиків кредитів «Старт-ап» за рахунок державних субсидій.

· Реформувати дозвільну систему, встановити обмежений та стандартний перелік документів для отримання ліцензій (дозволів), визначити чіткі підстави для відмови у наданні ліцензій (дозволів), прозорий механізм оскаржень.

· Радикально зменшити строки отримання ліцензій (дозволів) шляхом створення єдиних інформаційних баз та підвищення рівня оперативності роботи чиновників.

· Скасувати податок на додану вартість, як такий, що руйнує економіку держави.

· Відмовитись від практики зміни правил сплати податків законом Про державний бюджет України на відповідний рік.

· Заборонити органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові плати, дозволи або інші передумови для започаткування або ведення підприємницької діяльності, у тому числі відрахувань до бюджетів або окремих фондів, не передбачених законами України; передбачити відповідальність за такі дії як за перешкоджання підприємницькій діяльності. Натомість розширити їх компетенцію у сфері податкового стимулювання інвестиційної та інноваційної діяльності шляхом диференціації ставок місцевих податків та зборів.

· Законодавчо установити процедури проведення перевірок суб’єктів підприємницької діяльності, визначити єдині для всіх контролюючих органів підходи та правила проведення перевірок.

· Запровадити дієву систему відповідальності посадових осіб контролюючих органів за шкоду, заподіяну суб’єктові господарювання неправомірними діями.

· Усунути дублювання функцій різних контролюючих органів та законодавчо визначити вичерпний перелік контролюючих і наглядових органів та їх компетенцією.

· Реалізувати на законодавчому рівні принцип, відповідно до якого будь-які санкції до суб’єктів підприємницької діяльності можуть застосовуватись виключно за рішенням суду. Позбавити податкову міліцію та інші органи, права доступу до суб’єктів малого чи середнього підприємництва без рішення суду.

· Провести активну антикорупційну кампанію, впровадити єдину «лінію довіри для підприємців, не підпорядковану правоохоронним органам. Запровадити довічне ув’язнення чиновникам за корупцію.

· Впровадити систему довгострокового (10-20 років) кредитування малого та середнього бізнесу. Втілити політику, яка дозволить знизити кредитні ставки до європейського рівня.

· Вдосконалити законодавство, що регулює відносини у сфері малого та середнього підприємництва з метою його адаптації до принципів та норм Європейського Союзу. Ліквідувати розбіжності у законодавстві, зокрема між Цивільним та Господарським кодексом шляхом скасування останнього.

· Організувати ефективно функціонуючі інкубатори і центри малого підприємництва в регіонах і підвищити доступ малого та середнього підприємництва до фінансових ресурсів.