Програма Блоку Юлії Тимошенко щодо охорони здоров’я в Україні

З метою забезпечення гарантованого доступу кожного громадянина України до якісної і сучасної медичної допомоги, збільшення тривалості життя людини; усвідомлюючи необхідність посилення державної підтримки системи охорони здоров’я; дбаючи про підвищення рівня правового та соціального захисту медичних працівників та безперервного зростання їхньої професійної майстерності; базуючись на принципах стратегії національного розвитку «Український прорив: до справедливої і конкурентоспроможної країни» та розділу «Демографічний прорив»

Політична сила «Блок Юлії Тимошенко» планує такі заходи:

· Запровадити обов’язкове медичне страхування із збереженням чіткого переліку гарантованих державою безкоштовних медичних послуг.

· Створити систему, за якою кожну людину буде забезпечено медичною страховкою незалежно від її матеріального стану. Принцип: заможні купують страховку самостійно; працюючих страховкою забезпечує підприємство; решті застрахуватися допомагає держава.

· Створити в країні єдиний медичний простір, забезпечити можливість для всіх громадян України проходити обстеження та лікуватися у провідних медичних закладах та наукових медичних центрах України.

· Створити умови для розвитку сучасної первинної медико- санітарної допомоги. Реалізувати програму «Сільський лікар» з метою прискорення якісних змін в наданні медичних послуг жителям сільської місцевості.

· Щорічно збільшувати фінансування системи охорони здоров’я за рахунок держаних і місцевих бюджетів та коштів із додаткових джерел (добровільного та обов’язкового медичного страхування, лікарняних кас та ін.)

· Створити \”соціальний ринок\” ліків із доступними цінами в першу чергу для пенсіонерів та соціально незахищених категорій населення.

· Впровадити ефективні економічні механізми європейського зразка для суттєвого зниження споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів разом з повною забороною реклами алкоголю та тютюну. Проводити широку популяризацію здорового способу життя: «не пити, не палити, не вживати наркотиків, займатися спортом».

· Впровадити дієвий механізм контролю за виробництвом, реалізацією та рекламою фармацевтичної продукції, а також посиленого контролю за імпортом та якістю медикаментів при їх ввезенні на територію України, забезпечити високий рівень конкурентоспроможності вітчизняної фармацевтичної галузі.

· Забезпечити середній рівень заробітної платні в системі охорони здоров\’я не нижче рівня середньої зарплати в промисловості. Надалі проводити регулярну індексацію заробітної плати медичних працівників в залежності від рівня інфляції.

· Гарантувати дотримання вимог статті 77 Закону України «Про основи законодавства України про охорону здоров\’я» щодо соціально- економічного захисту медичних і фармацевтичних працівників в повному обсязі.

· Запровадити обов’язкове державне соціальне страхування усіх категорій медичних працівників на випадок хвороби, яка зумовлена їх професійною діяльністю (гепатити В та С, туберкульоз та інші).

· Підвищити конкурентоспроможність випускників вищих навчальних медичних закладів шляхом втілення нових форм вищої медичної освіти, післядипломного навчання задля безперервного професійного росту.

· Внести зміни до Закону України «Про вищу освіту» з метою впровадження для всіх категорій студентів вищих навчальних медичних закладів безкоштовної післядипломної освіти та умов підвищення кваліфікації.

· Створити умови для безперервного професійного розвитку лікарів, використовуючи для цього сучасні інформаційно – освітні технології.

· Законодавчо визначити новий господарський статус медичних установ, самостійних господарчо – та фінансово незалежних медичних об’єднань, тощо, із збереженням діючої мережі державних і комунальних лікувальних закладів (обласні, багатопрофільні, спеціалізовані лікарні та ін.).