Микола Томенко: Охорона музеїв повинна бути забезпечена бюджетним фінансуванням

Таку думку Микола Томенко висловив сьогодні під час вручення обласних краєзнавчих премій імені Михайла Максимовича у школі в с. Богуславець на Черкащині, де народився відомий вчений та історик.

Микола Томенко передав для шкільного музею копії рукописів автобіографії Михайла Максимовича, датованої 1854 роком, листа до Тараса Шевченка 1860 року, листа до Петра Лебединцева 1868 року, „Збірник етнографічний”, „Земледельческій календар”, а також інші книги про Михайла Максимовича із власної колекції.

За словами Миколи Томенка, для політиків повинно бути важливим, щоб населеним пунктам, які пов’язані з іменами відомих українців, надавалася особлива підтримка. Він повідомив, що саме тому за його ініціативи на прохання місцевих жителів розпочалася добудова дитячого садочка у рідному селі Максимовича.

Говорячи про ситуацію з музеями, Микола Томенко зауважив, що центральна і місцева влади повинні виконати дві головні функції – забезпечити працівникам музеїв виплату гідної зарплати та централізовану охорону музейних пам’яток.

„На жаль, на сьогодні є безліч прикладів, коли під час грабунку музеїв зникають цінні речі та експонати. А в проекті державного бюджету на наступний рік, що запропонував уряд, підтримка культури та музейної справи зокрема є недостатньою. Тому, очевидно, що в парламенті VI скликання треба радикально змінювати підходи до фінансування закладів музейної справи”, – зазначив Микола Томенко.