Микола Томенко: Створення нового демократичного уряду майже гарантоване за умови проходження до парламенту трьох політичних сил

Головною несподіванкою цієї виборчої кампанії залишається невизначеність багатьох виборців стосовно їхньої участі у голосуванні. Тому головним завданням для політичних сил на сьогодні є максимальна мобілізація людей для того, щоб вони прийшли проголосувати на дільниці 30 вересня. Оскільки їхня явка та остаточне рішення, прийняте за останні 10 днів, за кого голосувати на цих виборах, і стане визначальним фактором виборчої кампанії. Про це заступник лідера БЮТ Микола Томенко заявив сьогодні на прес-конференції в Ужгороді.

На його думку, за умов нинішнього високого ступеня невизначеності виборців можливі різні варіанти завершення виборчої кампанії. Причому її особливістю є те, що чим менше політичних партій подолають 3-відсотковий бар’єр, тим більша вірогідність створення демократичної коаліції між Блоком Юлії Тимошенко і «Нашою Україною – Народною самообороною».

За словами Томенка, проаналізувавши всі дослідження експертів, можна зробити висновок: якщо до парламенту пройдуть три політичні сили – БЮТ, НУ-НС, ПР – то вірогідність створення демократичної коаліції БЮТ і НУ-НС складає 99%. 1% залишається на теоретичну можливість, що Партія регіонів сама набере у новій Верховній Раді 226 голосів.

На думку Миколи Томенка, якщо до парламенту пройде чотири політичних сили – БЮТ, НУ-НС, ПР, КПУ – то вірогідність створення демократичної більшості БЮТ і НУ-НС становить 60%, 30% – для коаліції ПР і КПУ, і 10% – на об’єднання ПР і НУ-НС.

Коли ж до парламенту проходить п’ять політичних партій – БЮТ, НУ-НС, ПР, КПУ та Блок Литвина – рівновелика вірогідність (50/50) створення коаліції БЮТ-НУНС-Блок Литвина або ПР-КПУ-Блок Литвина. При цій версії очевидно, що для об’єднання політичних сил будуть визначальними не ідеологічні обставини, а факт пропозиції висунення на посаду спікера.

„Для нашої політичної сили найбільш прийнятним є перший варіант, оскільки він майже стовідсотково гарантує, що між БЮТ і НУ-НС буде створена демократична більшість та коаліційний уряд, що дасть можливість реалізувати нашу програму „Український прорив”, яка зараз проходить всенародне обговорення в усіх регіонах України”, – зазначив Микола Томенко.