Юлія Тимошенко: \”Неможливе – можливо\”. Це моє життєве гасло.

Інтерв\’ю \”Комсомольській правді в Україні\”

\”Прем\’єром я обов\’язково буду\”

– Юлія Володимирівна, недавно в пресі з\’явилася інформація, що під час візиту до Керчі Партія регіонів намагалася перешкодити вашому просуванню, використавши \”велику рогату худобу\” для блокування траси. Це правда?

– Так, були такі спроби. На щастя, Янукович і Ко ще не досягли того рівня всевладдя, що могли б наказувати коровам, де їм стояти, що кричати назустріч Тимошенко і якими прапорцями розмахувати. Мабуть, навіть корови відчули, що \”поліпшення життя вже сьогодні\”, м\’яко кажучи, не відбулося, і категорично відмовилися виконувати інструкції штабу Януковича.

А взагалі, якщо Партія регіонів у вирішальний момент мобілізувала на боротьбу з нами рогату худобу, то це поганий сигнал для самих \”регіонів\”. Мабуть, люди вже не йдуть на подібні провокації.

– Скажіть, ви будете прем\’єром після виборів?

– Буду.

– Не чекав від вас такої прямоти. А якщо вас знову \”кине\” \”Наша Україна\” в силу, так би мовити,\” традицій, що склалися, і особливостей національного характеру\”?

– Мені здається, нам вже досить наступати на граблі, тим більше якщо у цих українських грабель зубці з обох боків. Боляче виходить. Ми вже бачили \”універсали\”, \”широкі коаліції\” і інші протиприродні утворення. Що з цього вийшло? Хаос і безвладдя.

Сьогодні у нас є ще один шанс почати будувати нормальне, демократичне, цивілізоване суспільство. І гріх був би не скористатися цим шансом. Ми щодня чуємо різні плітки про те, що Балога сказав Колесникову і про що Ющенко домовився з Ахметовим. Але ми віримо в порядність і здоровий глузд наших соратників.

А єдиною гарантією від широкої коаліції буде 39 відсотків голосів БЮТа на дострокових парламентських виборах, тобто 226 голосів. У такому разі точно ніяких широких коаліцій не буде.

Про наступників думати поки рано

– Блок Юлії Тимошенко – однозначно лідерський проект. Без Тимошенко БЮТ уявити складно. Ви коли-небудь думали про наступника?

– А ви вважаєте, пора? Нам ще треба дуже багато зробити для країни, для людей. Нам треба зробити наш \”Український прорив\” і побудувати таку Україну, якою можна буде пишатися. Тому про наступників думати поки не будемо.

– Я мав на увазі, чи не проявляє ваша дочка Євгенія інтересу до повноцінної участі в політиці?

– Женя відмінно розуміє українську політику, співпереживає мені, ділиться своїми поглядами. Але вона не вважає, що політика повинна бути невід\’ємною частиною її життя. У неї була можливість переконатися, що з прізвищем Тимошенко жити в українській політиці складно.

– Ну тоді, можливо, внучка?

– Про \”внучкину політику\”, мені здається, говорити передчасно. Навіть якщо її назвуть Юлею. Для блоку БЮК (блок Юлії Карр) ще не настав час. Жартую.

Союз з \”регіонами\” неможливий

– Ви говорите, що ніколи і ні за яких обставин не підете в коаліцію з Партією регіонів. А давайте припустимо, що ви і, наприклад, Ринат Ахметов опинилися на безлюдному острові.

– Я думаю, в такому драматичному випадку на цьому острові зав\’язалася б безкомпромісна і жорстка політична боротьба, оскільки ні на хвилину не сумніваюся, що Ринат Леонідович відразу спробував би приватизувати єдину на острові пальму.

– А якщо серйозно, то чом би не об\’єднатися насправді Тимошенко і Януковичу? Погодитеся, це був би досить сильний союз, у якого не було б суперників.

– Так, приблизно такий же \”сильний\” союз виходить, якщо об\’єднуються силові структури і кримінал. І суперників також немає. Один грабує, інший кришує. Цього не буде ніколи! Об\’єднання з мафією неможливе. Це не примирення сторін, це зрада людей.

Чому в Італії, наприклад, ніхто не ставить питання про об\’єднання комісара Катаньі і мафії? Чому ніхто не намагається примирити хрещеного батька сицилійської мафії з прем\’єром Романо Проді? Тому що це ненормально і протиприродно. У нас різні цілі, різна мрія. Ми хочемо сильну Україну, а не сильні клани при владі.

\”Ми слів на вітер не кидаємо\”

– Ви під час виборчої кампанії даєте купу різних обіцянок: повернення внесків, реформа армії, підвищення пенсій і зарплат і так далі Ваші опоненти, а іноді і партнери з \”Наший України\” говорять, що виконати таку масу зобов\’язань неможливо.

– Я, якщо дозволите, зараз прочитаю вам коротку лекцію про неможливе.

Ви пам\’ятаєте, як говорили, що неможливо усунути Кучму від влади? Усунули! Ви пам\’ятаєте, як переконували, що, навіть не дивлячись на всі явні фальсифікації, неможливо перемогти Януковича на президентських виборах 2004 року? Перемогли! Ви не забули, як присягалися, що категорично неможливо подолати дефіцит бюджету в 32 мільярди гривень, коли я стала прем\’єром? Подолали! Наші опоненти в один голос кричали, що неможливо виплачувати молодим мамам по 8 тисяч гривень. Виплачували! Неможливо розпустити Раду? Розпустили!

Знаєте, я дуже люблю фірмовий слоган Adidas: \”Неможливе – можливо\”. Це моє життєве гасло. Неможливі завдання і повинні вирішувати українські політики, якщо вони хочуть бачити цю країну щасливою.

Хто хоче виконати неможливе, шукає спосіб, хто не хоче – шукає причину. Всі наші обіцянки оцифровані: тобто прораховані тисячу разів вздовж і поперек. І якщо я говорю, що ми це зробимо, то зробимо, будьте упевнені.

– Як би ви охарактеризували українську політику одним словом?

– Ой, боюся, що таких слів в газеті не надрукують. Колись російський історик Микола Карамзін поїхав за кордон, і там його попросили охарактеризувати ситуацію в Російській імперії одним словом. Він сказав: \”Крадуть\”. З тих пір, мені здається, нічого не змінилося. Ні в Росії, ні в Україні.

Але ця темна епоха, я упевнена, вже близька до завершення. Я впевнена, скоро до влади в країні прийде чесна команда з чесними принципами. І ми неодмінно станемо цивілізованою, демократичною, сильною державою.

– І найостанніше питання: не дивлячись на запеклість політичної боротьби, що б хорошого ви побажали Віктору Януковичу?

– Віктор Янукович на зустрічі з виборцями в Житомирській області недавно зізнався, що йому ніколи не подобалася політика і він все життя хотів з неї піти. Я думаю, ми скоро надамо йому таку можливість.

ДО РЕЧІ

Що за наряд?

– Питання, яке цікавить наших читачів. На останньому з\’їзді БЮТа ви були в дуже яскравому національному костюмі. Ви в національному одязі в суспільстві з\’явилися вперше. Звідки костюм?

– Знаєте, наші українські майстри настільки талановиті і можуть виготовити такий одяг, що їм можуть позаздрити навіть імениті модельєри.

Костюм, в якому я була на з\’їзді, зшитий в Черкаській області. Вручну. Його виготовила прекрасна майстриня Олександра Теліженко. Якщо сьогодні повезти її костюми на міжнародний ринок, вони стануть популярнішими за всі світові бренди.

БУЛО ДІЛО

Цілий день проходила в різних туфлях – синьому і зеленому.

– Всі пам\’ятають історію про легендарну розкладачку, яку ви привезли в Кабмін і спали на ній, щоб не витрачати час на дорогу додому. Можете пригадати ще яку-небудь історію, про яку нікому поки не розповідали?

– Ну гаразд. Нікому ще не говорила. Вам розповім. Один раз приїхала на роботу в Кабінет міністрів. Провела два засідання. Потім брифінг. Потім зустріч з якоюсь страшно важливою зарубіжною делегацією. Коротше, робочий день вже хилився до кінця. І раптом мені мій охоронець так спокійно говорить: \”Юлія Володимирівна, а ви знаєте, що на вас взуті різні туфлі?..\”

Загалом, вийшло так, що я цілий день проходила в різних туфлях – синьому і зеленому. Українська політика – це така річ, що не те що вгору, а навіть вниз іноді подивитися ніколи.

Антон СЕЛЕЦКИЙ

опубліковано 20.09.07