2 роки тому, 22 вересня, відбулася знакова подія для українських політиків – Президент України підписав Меморандум – так званий документ порозуміння – з Віктором Януковичем та Юрієм Єхануровим.

Юлія Тимошенко у неділю на прес-конференції у Тернополі наголосила, що цим документом Президент хотів знайти порозуміння між політичними силами, але на її думку, ці 2 роки втрачені для розвитку української демократії.

«2 роки – це тривалий час для того, щоб Президент України, його команда та весь політикум змогли чітко зрозуміти на досвіді з ким вони мають справу», – сказала лідер БЮТ.

«Президент після двох спроб – спочатку підписання меморандуму, а потім підписання універсалу – мав змогу побачити як все це знецінено та принижено особисто Януковичем та його братією», – додала вона.

Юлія Тимошенко порадила Президенту відкликати свій підпис під Меморандумом та Універсалом через порушення всіх домовленостей Януковичем.

«Я думаю, що саме в ці дні, тому що виповнилося два роки падіння та розчарування, Президент, як лідер країни, має визначитися і оголосити про те, що він і його команда не буде намагатися створити широку коаліцію з Партією регіонів. Я це кажу, виходячи з вчорашньої фрази Президента, опублікованій в газеті «Дзеркало тижня», – сказала лідер БЮТ.

Юлія Тимошенко наголосила, що для неї стало шоковим висловлювання Президента про те, що наразі передчасно говорити про формат майбутньої коаліції.

Вона зазначила, що хотіла б, щоб Віктор Ющенко публічно пояснив свою позицію.

Також лідер БЮТ прокоментувала цитату Президента у французькій газеті «Le Figaro», де він сказав, що не виключає створення коаліції між пропрезидентською фракцією і фракцією Партії регіонів.

«Я письмово, публічно звернусь до Президента, бо мене насторожують ці цитати», – наголосила Юлія Тимошенко.

Крім того, вона підкреслила, що є дуже багато цитат найближчого оточення Президента, які стосуються створення широкою коаліції «Нашої України» і Партії регіонів.

На думку лідера БЮТ, широка коаліція з Партією регіонів – це компроміс, за якими немає шляху до очищення країни та розвитку демократії.

«Хочу зробити офіційну заяву, що на цих виборах демократичні сили будуть мати більшість і створять коаліцію за будь-яких обставин», – наголосила Юлія Тимошенко.

Вона підкреслила, що якщо буде створено широку коаліцію за участю НУ і ПР і якщо Блоку Юлії Тимошенко будуть пропонуватися посади, преференції, або частину влади, БЮТ не прийме цього.

«В цьому разі в парламенті ми будемо опозицією і не приймемо жодної пропозиції. І це буде чесно», – сказала Юлія Тимошенко.

Також вона наголосила, що на цих виборах визначаються питання незалежності України та геополітичної орієнтації.

«Прошу всіх прийти на вибори, знайти час всім, хто живе за кордоном, щоб явка була 100%, бо від цього залежить наше подальше життя та життя нашої країни», – підсумувала Юлія Тимошенко.