“Регіони” довели, що вони не здатні змінитися.

Стаття в Kyiv Post

Протягом останніх трьох років американські політтехнологи та інші консультанти з США регулярно повторювали, що Віктор Янукович та Партія регіонів перетворилися на сучасну та демократичну партію. Але доказів на користь цього аргументу було небагато, але все ж його, мов заклинання, повторювали при кожній нагоді.

Два фактори пояснюють такі наполегливі заяви. Перший – це ідеологічна підтримка контрольованої олігархами економіки та відсутність справжньої об’єктивності. Уряд Юлії Тимошенко піддався жорсткій критиці старших співробітників американської експертної групи в академічних та медійних статтях, які принагідно атакували його діяльність як “одіозну”.

У той же час, ці старші співробітники ніколи не критикували уряд Януковича за сприяння політиці антиринкових реформ; обмеження верхньої межі цін на нафту, заборону експорту зернових та непрозорі приватизації “для своїх”. Вони ніколи не намагалися так критикувати жоден з аспектів Партії регіонів, до складу якої входить багато високопосадовців з ери Кучми, таких як енергетичний магнат Юрій Бойко та колишній голова Центральної виборчої комісії Сергій Ківалов, як вони критикували уряд Тимошенко та БЮТ.

По-друге, фінансова підтримка. Українські та російські засоби інформації заявили, що контракт політтехнолога Пола Манафорта з Партією регіонів коштує мільйони доларів.

Українські олігархи, за деякими даними, зробили щедрі дари принаймні двом експертним групам та одній неурядовій організації у Вашингтоні. Згідно зі статтею у The Wall Street Journal від 17 квітня під назвою “Як лобісти допомагають екс-громадянам СРСР завойовувати Вашингтон”, “компанія, яку контролює Ахметов, в 2005 подарувала $300,000 благодійній організації із захисту прав людини, очолюваній Джексоном та його дружиною, що доводить внутрішній документ податкової служби, перевірений The Wall Street Journal. Джексон подякував за підтримку.” Брюс Джексон є головою вашингтонського “Проекту для перехідних демократій”, який підтримував у 2004 році Помаранчеву революцію.

Окрім видавання бажаного за дійсне, не існує жодних інших доказів того, що прем’єр-міністр Янукович або Партія регіонів фундаментально змінилася з часів Кучми.

П’ять політичних сфер доводять, що “Регіони” та Янукович з часів Кучми змінились лише зовні.

По-перше, Партія регіонів використовує дволикий підхід до політики, так само як це робив колишній президент Кучма. Приємний імідж, який намагаються культивувати Регіони на Заході, зовсім відрізняється від реальності, що існує в східній Україні, цитаделі Регіонів.

Це можна легко підтвердити завдяки повідомленню, отриманому нещодавно з Харкова: “Експансія донецького капіталу в Харківській області є значною. Донецькі також розповсюджують в Харківському регіоні свою політичну культуру радянського типу, вдаючись до радянської риторики, використання міфу про “Велику патріотичну війну” та агресивної позиції по відношенню до українського націоналізму та штучного голоду 1933 року,” – пояснює мій колега з Харкова. Він каже, що в цьому місті Регіони об’єдналися з колишнім босом організованого злочинного угруповання Геннадієм Кернесом.

По-друге, небажання “Регіонів” дистанціюватися від дискредитованих посадовців ери Кучми. У фракції регіоналів в Раді та уряді Януковича повно таких посадовців, яким, якби президент Віктор Ющенко виконав свої виборчі обіцянки, вже висунули б кримінальні звинувачення.

По-третє, постійна непрозорість та корупція в енергетичному секторі, які доводить повернення Юрія Бойка на посаду міністра палива та енергетики. Зв’язки Бойка з непрозорим корумпованим посередником “РосУкрЕнерго” ніколи не ставились під сумнів.

На виборах 2007 представники власника контрольного пакету акцій “РосУкрЕнерго” Дмитра Фірташа знаходяться в списку регіоналів. З великих партій, які цього року мають шанси потрапити до парламенту, лише “Регіони” мають зв’язки з найбільшою компанією з відмивання грошей в Європі, “РосУкрЕнерго”.

По-четверте, повернення непрозорих приватизацій: Донецька паливно-енергетична компанія Рината Ахметова, енергетичне крило “Систем Кепітал Менеджмент”, була єдиною компанією, якій по-суті дозволили придбати акції “Дніпроенерго”, найбільшого виробника електроенергії в Україні. Одеський припортовий завод може стати наступним стратегічним активом, який приватизують олігархи з Регіонів таким безсоромним корумпованим способом.

Два уряди Януковича, у 2002-2004 та 2006-2007 роках, ніколи не проводили чистих приватизаційних тендерів. Приватизація Ахметовим та Пінчуком “Дніпроенерго” нагадує приватизацію “Криворіжсталі” у 2004.

Як говорилося в Kyiv Post минулого місяця, БЮТ є єдиною політичною силою, яка поставила під сумнів захоплення Ахметовим “Дніпроенерго”. Уряд Тимошенко в 2005 організував єдину в Україні прозору приватизацію “Криворіжсталі”, отримавши за комбінат в чотири рази більше, ніж було заплачено раніше.

По-п’яте, постійне сприяння недемократичній політиці. Офіційні підстави нереєстрації БЮТ базувалися на юридично сумнівних заявах про відсутність повної інформації про кандидатів в списку БЮТ, поданому до ЦВК. БЮТ відповів на це, що на парламентських виборах у березні 2006 його список був таким же самим.

Відмова зареєструвати БЮТ ставить під сумнів еволюцію “Регіонів”, чиї члени у ЦВК відмовились зареєструвати БЮТ.

З виборів 2004 прем’єр-міністр Янукович та Партія регіонів працювали з політтехнологами та консультантами над зміною їхнього поганого демократичного іміджу на Заході, заявляючи про своє дотримання міжнародних принципів західної демократії. Немає доказів на користь того, що уряд Януковича та Партія регіонів є відданими чотирьом ключовим принципам: боротьбі з корупцією, внесенню прозорості в енергетичний сектор, проведенню чесних приватизацій та дотриманню демократичних норм та конституційного балансу влади.

Вибори, які відбудуться в Україні наприкінці цього місяця, дають країні шанс запровадити політику, якої вимагав кожний п’ятий український громадянин, що брав участь у Помаранчевій революції три роки тому. Ці чотири ключові напрямки політики ніколи не будуть запроваджені, якщо уряд Януковича та Антикризова коаліція повернуться до влади після цих виборів. Україні потрібні реальні демократи та реформатори при владі, які можуть бути тільки з помаранчевого табору.

Др. Тарас Кузьо, науковий співробітник Інституту європейських, російських та євразійських досліджень Університету Джорджа Вашингтона

Переклад tymoshenko.com.ua