Юлія Тимошенко пропонує заборонити займати вищі державні посаді особам з кримінальним минулим

Сьогодні лідер БЮТ Юлія Тимошенко виступила з ініціативою внесення змін до Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження прав осіб, які мають судимість”.

Суть запропонованих змін: заборонити законодавчо особам, що були засуджені за вчинення кримінальних злочинів очолювати високі державні посади. В тому числі, посади Президента України, Прем’єр-міністра України, народного депутата України, члена Кабінету міністрів, судді, прокурора.

Роз\’яснюючи доцільність внесення змін до чинного законодавства, Юлія Тимошенко зазначила: Україною майже весь період державної незалежності керують кримінальні клани, які перенесли закони, принципи та етику кримінально-тюремного світу на всю сферу державного управління. Саме через подібну політику, люди думають, що Україна – це дуже бідна та нещасна країна, в якій громадяни повинні вести боротьбу за виживання на межі голоду й злиднів. Насправді ж, Україна – потужна і надзвичайно багата ресурсами держава, що має стояти в одному ряду з такими європейцями, як Франція, Німеччина, Італія. І варто лише прибрати від влади кримінал та усунути з високих державних посад «хрещених батьків» мафії, щоб здійснити справжній прорив до прогресу та поступу.

У всіх цивілізованих країнах, сказала Юлія Тимошенко, – злочинці, звільнені після відбування покарання, перебувають під суворим наглядом суспільства та спеціальних контролюючих органів, в кращому випадку їх беруть на поруки та забезпечують роботою, що не має великого суспільного значення. І тільки у нас, в Україні ці злочинці безперешкодно і легко балотуються в президенти, призначаються головою уряду, обираються народними депутатами. Цю практику треба припинити. Якщо вони не підуть з влади самі, ми приберемо їх звідти законом.

Раніше в пенітенціарній системі було популярним гасло: «На свободу – з чистою совістю». Сьогодні ж, коли центральною виконавчою владою фактично керує кримінал, в кадровій політиці здобуло популярність інше гасло: «З тюремної лави – до владного кабінету». А списки окремих політичних сил, які йдуть до Верховної Ради, дуже нагадують оголошення «Їх розшукує міліція».

Внесення змін до чинного законодавства є лише одним з елементів очищення країни та владних органів від криміналу і включає в себе:

• Скасування депутатської недоторканості

• Заборону особам, що були засуджені за вчинення кримінальних злочинів, очолювати високі державні посади

• Запровадження вищої міри покарання – пожиттєвого ув’язнення за корупційні дії

Тільки такими жорсткими і конкретними діями ми можемо позбутися криміналу при владі та створити передумови для того, щоб країною керували чесні професіонали, а не „злодії в законі”.

• [an error occurred while processing the directive]