23 вересня на Тернопільщині перебувала лідер БЮТ Юлія Тимошенко.

У рамках свого передвиборчого туру вона відвідала Тернопіль та Чортків, де пройшли велелюдні мітинги за її участю.

Окрім того, в обласному центрі Юлія Володимирівна провела прес-конференцію для місцевих ЗМІ та виступила у прямому ефірі на телеканалі \”TV-4\”.

Після прес-конференції Юлія Тимошенко побувала у Чорткові. На зустріч з нею на центральному майдані міста зібралась надзвичайно велика кількість жителів райцентру. Як зазначали самі городяни, Чортків ще не бачив такого велелюдного мітингу. У Тернополі ж, на Співоче поле, прийшли декілька десятків тисяч жителів краю. Про що йшлося на зустрічах, читайте нижче.

Привітавшись з людьми традиційним «Слава Ісусу Христу!», Юлія Володимирівна розповіла про останні політичні події в Україні, розставивши акценти в найбільш резонансних справах.

– Хочу запевнити вас, що я і моя команда налаштовані рішуче і підемо до кінця, до остаточної перемоги. Сьогодні можемо твердо сказати, що, попри всі проблеми та деякі прорахунки за часів Помаранчевої революції, ми все робили це недарма. Тому ми відчули і знали, що рухаємося правильним шляхом. Єдине – треба налаштуватись більш оптимістично, ніж це часом дозволяють обставини. Вже наступного дня після революції ми мали боротися з кланами, які залишилися після президентства Кучми, а не амністувати. Більше того, їм фактично було надано шанс зробити реванш. На жаль, ми трішки переоцінили сили і злагодженість помаранчевої команди. І тому сьогодні міняємо Україну. Це робиться повільніше, ніж всі ми очікували. Треба визнати: демократичні національні команди неоднорідні. Вони складаються з людей. А дехто з них, можливо, й робив свій бізнес. Але зараз ми побачили, хто є хто. Деякі політики помаранчевої команди виявились слабкими, щоб ламати хребет мафії. А сили такі необхідно мати. Не треба з ними підписувати мирові угоди. Не можна було після помаранчевої революції ламати єдність демократичної команди, у відставку відправляти уряд. Ми б тоді змогли зробити набагато більше. Ми б тоді стояли монолітом і не хиталися під впливом цих людей.

У 2006 році демократична команда прийшла до парламенту і мала всі шанси створити більшість у новій Верховній Раді. Ми мали продовжити проведення позитивних змін у країні. Що сталося? У 2006 році понад мільйон людей, котрі мешкають у Західній і Центральній Україні, які справді мали можливість голосувати і підтримати демократичну команду, все ж таки проголосували за дрібні партії, нехай навіть патріотичні, але вони не подолали прохідний трипроцентний бар’єр. Якби ж ми зуміли зібрати тоді всі голоси разом, то нам не потрібен був би Мороз. Склалася б непогана коаліція з двох демократичних сил. На жаль, Мороз, після підписаних угод, практично об’єднався з кланами та мафією, щоб повністю зруйнувати демократичну коаліцію. Зараз нам необхідно робити висновки. Перш за все, політикам. Щоб не допустити руйнації надій.

Є й непогані результати, які ми отримали. Зрозуміло, що нині мафія набагато слабша, ніж була у 2004 році. Янукович не зумів стати президентом, хоч керівники деяких країн пострадянського простору привітали його нібито з перемогою. І хоча коаліція була створена за гроші, слабких політиків було зігнано, профінансовано, і вони вважали, що влада вже в їхніх руках. Вони мали майже 300 голосів. Проте у нас вже відбуваються дострокові вибори.

Не судилося цим хлопцям здавати інтереси країни на користь своїх власних. Це наша відповідь на те, як вони через корупцію, підкуп, приниження нечесно отримали владу.

Доля України не в тому, щоб повертатись до пострадянського формату, що не дозволяв нашій країні рухатись до європейської спільноти. У нас сьогодні є шанс. І цей шанс ми спільно нікому не віддамо. І саме тому я приїхала, щоб подивитись вам в очі, поговорити з вами і з першоджерел донести інформацію. Сьогодні існує загроза небезпеки для всієї України. Це є результатом суєти політиків за останні 16 років.

Ви пам’ятаєте 1991 рік, коли понад 90% громадян проголосували за незалежність України. Тоді не було ніякого поділу. Країна була єдиною. Політикам потрібно було тільки вміти зробити Україну країною, якою пишаються всі громадяни. Незалежною, сильною. Натомість вони всі ці роки проговорили. Нині 47% українців хочуть повернутися до тієї системи, що за рівнем соціального захисту нагадувала їм Радянський Союз. Я називаю ці цифри, щоб ми зрозуміли: у нас вже немає часу далі експериментувати. Ці дострокові парламентські вибори є останньою межею. Ми не маємо права здати цю барикаду незалежності, збудовану до нас десятками поколінь. Ці люди не тільки на вибори ходили, а й життя клали за вільну Україну. Але вони знали, що найсвятіша справа – захистити Україну. І якщо нині знаходяться політики, які готові опустити руки, то вони є гіршими злочинцями, ніж ті, хто сьогодні виступає проти нашої національної самоідентичності. Бо зраджувати країну ніхто не має права.

Сьогодні ми маємо шанс зміцнитися. Є декілька речей, на які мусимо попрацювати. Сьогодні через усі ЗМІ країні пояснюють, що не варто голосувати, що парламент який є, такий і залишиться. Навіщо напружуватись, боротися? Як би не голосували, у парламенті будуть ті самі обличчя. Ні, це не так. І кожен рік нас наближає до того моменту, що ми будемо нарешті мати справжню, українську владу. У цьому парламенті, впевнено кажу, не буде Мороза. Він поміняв своє ім’я на дуже гарну пенсію, якої вистачить кільком десяткам поколінь. Скільки б не розповідали про соціологічні опитування, вірогідно, відсотків на 80, що нарешті в українському парламенті не буде запроданців – комуністів. А те, що людям нав’язують думку, нібито у суспільстві дуже велике розчарування, робиться лише для того, аби люди не пішли 30 вересня на вибори.

Я хочу звернутися до вас з проханням: нам не можна розчаровуватись. Треба трохи часу і зусиль, щоб прибрати всі ці елементи, які працюють проти України. Результати виборів на Сході і Півдні покажуть їхнє обличчя, як їх насправді сприймають люди. Тому розчаровуватись ми не маємо права. Ми повинні йти до повної перемоги, а не миритися з поразкою!

У Тернополі на Співочому полі зібралося ще більше мешканців краю. Зібрання завершилось чудовим концертом за участю колишнього тернопільського гурту «С.К.А.Й.» та дівочим тріо «ХS».