Юлія Тимошенко: “Для когось нереально, а для мене – звичайна робота”. Інтерв’ю “Аргументам и фактам в Украине”

Лідерка БЮТ, як і раніше, залишається критичною до всіх учасників позачергових виборів. Юлія Тимошенко закликає президента визначитися з форматом майбутньої коаліції, і заявляє, що знає, чому “регіонали” раптом заговорили про відмову від участі у виборах, і вже зараз може сказати, що робитиме, коли прийде до влади.

– Нещодавно опонент БЮТ – Партія регіонів – заявила, що взагалі може відмовитися від участі у виборах. Чим ви можете пояснити появу таких заяв напередодні дня голосування?

– Панікою. Чим же ще? Взагалі, мені здається, що Партія регіонів програє кампанію, і тому на фініші вже почала турбуватися. Сьогодні це нагадує психічну атаку, – як, пам\’ятаєте, у фільмі про Чапаєва, коли в бій йшли захмелілі (для хоробрості) білогвардійці. Я багато їжджу регіонами, спілкуюся з людьми, і бачу, що люди нескінченно втомилися від хаосу у владі. Їх вже не так легко зомбувати телерекламою про те, що “життя стрімко покращується”. Люди дивляться не на бадьорі звіти уряду, а на гаманці, на цінники в магазинах, і переконуються в тому, що реальність Кабміну Януковича і реальність на вулиці – це, м\’яко кажучи, різні речі. Вони не перетинаються, як евклідові прямі. Якщо життя у когось і покращало, то це у тих, хто розміщує таку рекламу. За версією польського видання “Wprost”, тільки за один рік рівень життя Рината Ахметова покращав у два з половиною рази: у 2006 році польське видання “Wprost” оцінювало його статок у 7,2 мільярди доларів США, а цього року – у 18,7 мільярди доларів.

– А хіба зростання промисловості – не показник успішності?

– Настрої людей – ось справжній барометр ефективності влади. Сьогодні Янукович вже не може похвалитися монополією на півдні і на сході країни. Відчуваючи зниження своїх рейтингів і провал на дострокових виборах у Верховну Раду, представники ПР хочуть тепер відкотити ситуацію назад. Але дострокові вибори 30 вересня відбудуться за будь-якої погоди. І якщо Партія регіонів втомилася від роботи, то може відпочити до наступних виборів. Після того як шаман на Алтаї розповів Віктору Януковичу щось про жінку з косою, кампанія Партії регіонів і справді пішла навскоси. То їм Кашпіровський в агітаційних наметах ввижається, то Янукович на мітингу в Криму обіцяє після 30 вересня “кінчати “помаранчевих”. Люди, упевнені в перемозі, так поводитися не будуть, і вже тим більше не скочуватимуться до спілкування з людьми на жаргоні. Втім, для багатьох з оточення Януковича така мова звичніша…

– Чи оспорюватиме БЮТ результати виборів? І взагалі, за вашими прогнозами, чи буде судова війна після проведення голосування?

– У своїй перемозі і своїх силах ми упевнені. Оспорювати результати виборів в цілому ми, звичайно ж, не будемо. Якщо ж на окремих дільницях раптом будуть фальсифікації – тоді ми опротестуємо результати на окремих місцях. Ми переконані, що на цих дострокових виборах потрібно поставити крапку. Політики повинні погодитися з вибором людей і працювати далі – або у владі, або в опозиції. Постійно проводити вибори неможливо і не потрібно ні політикам, ні, тим більше, людям.

– Ви звернулися до президента з проханням відкликати його підпис під Універсалом національної єдності і Меморандумом про взаєморозуміння. Чому ви вважаєте, що під цими документами не повинен стояти підпис глави держави?

– Я свідомо не підписувала так званий Універсал, оскільки чудово розуміла, що це – обман людей. Президент же, мабуть, сподівався, що політичні сили, котрі підписали документ, знайдуть взаєморозуміння і об\’єднають зусилля заради країни. Не знайшли, не об\’єднали. Я вже тоді розуміла, чого вартує “слово Януковича”, а президент зрозумів це тільки через півроку. У них інша етика: “пацан” слово дав, “пацан” його й забрав.

Після всіх цих подій для мене стала шоком заява президента про те, що зараз ще рано говорити про формат коаліції. Мене також насторожила фраза президента, опублікована у французькій газеті “Le Figaro”, де було сказано, що він не виключає можливості створення коаліції пропрезидентської сили з Партією регіонів. Я звернулася до Віктора Ющенка з проханням конкретно означити пріоритети – з ким президентські сили готові формувати коаліцію. На Банковій, мені здається, теж повинні розуміти, що ще одну широку коаліцію країна просто не переживе.

Мені відомо, що люди кажуть, а журналісти пишуть про те, що я вже один раз показала, що за бажання від президента можна добитися і рішучості, і твердості. Я завжди ставлю для себе нереальні завдання. Вони нереальні для інших, а для мене це – звичайна робота. Тільки нереальні цілі гідні того, щоб боротися за їх втілення. Це основа людської цивілізації, яка тому і виживає. Нереально колись було все – польоти на літаках, Інтернет, комп\’ютери, операції на серці. Це все – історія нереального. І лише ті люди, які з нереального роблять реальність, рухають історію. Якщо ти не здатний вирішити суперважкі задачі, тобі немає місця в політиці.

– Ви підписали угоду з “Нашою Україною” про свої дії зі створення коаліції. Ви казали, що посада прем\’єра дістанеться тій політичній силі в коаліції, яка набере більше голосів на виборах. Чи можливий варіант, що в коаліції буде ще один учасник з демократичного табору?

– В підписаній між нами й “Нашою Україною” угоді написано, що посаду прем’єра отримає політична сила з коаліції, яка набрала більшу кількість голосів. Думаю, що наша коаліція складатиметься з БЮТ і “НУ-НС”. Інші варіанти виключені. Ну а якщо раптом наші партнери вирішать втретє наступити на одні й ті ж граблі і підуть на переговори з “регіоналами”, і після історій з Меморандумом й Універсалом захочуть підписати з Партією регіонів ще які-небудь папери, ми підемо в опозицію і будемо спокійно готуватися до президентских виборів.

– Які будуть перші кроки БЮТ після виборів у випадку створення коаліції й уряду?

– Наші плани дуже чітко розписані в нашій економічній стратегії “Український прорив”. Скажу, що насамперед ми буквально за кілька годин створимо коаліцію, також швидко сформуємо демократичний уряд. Часу упущено дуже багато. І тепер владі доведеться постаратися, щоб виправдати довіру людей і повернути той кредит довіри, який ми отримаємо на виборах 30 вересня.

– Ви виступили з ініціативою внесення змін в закони України, щоб заборонити людям з судимістю посідати керівні посади. У вас є хтось конкретний на думці?

– Закон повинен бути направлений не проти кого-небудь, а на дотримання інтересів людей. Тому ми пропонуємо внести зміни в закони й законодавчо заборонити людям, засудженим за кримінальні злочини, займати високі державні посади. В тому числі пости президента, прем’єр-міністра, члена Кабінету Міністрів, народного депутата, судді, прокурора.

Вся біда в тому, що у нас практично всю незалежність країною править кримінал. Через це люди думають, що ми бідна нещасна країна, приречена на животіння. Але за ресурсами й багатством Україна має стояти поряд з Німеччиною і Францією. Ми обов\’язково досягнемо їх рівня, якщо усунемо від влади “хрещених батьків” української мафії.

У всіх цивілізованих країнах над людьми, які були засуджені, встановлюється жорсткий суспільний контроль за допомогою спецорганів. А у нас ці люди запросто балотуються в президенти, прем\’єри, обираються народними депутатами. Тому й списки деяких партій більше нагадують оголошення “Їх розшукує міліція”. Цю практику треба припиняти. Ми пропонуємо цілу програму очищення країни і влади від криміналу. По-перше, прибрати депутатську недоторканність, по-друге, заборонити займати ключові державні пости людям з кримінальним минулим, по-третє – запровадити вищу міру покарання (довічне ув’язнення) за корупцію.

Не треба боротися з мафією за допомогою телероликів. “Бандитам – тюрми!” має бути написано не на білбордах, а в законах.

Розмовляв Семен Сивцов, \”Аргументы и факты в Украине\”