Прес-реліз

Причини, чому фракція «Батьківщина» в Тернопільській міській раді вважає проект рішення п.Тарашевського Тернопільської міської ради від 18 жовтня 2007р. незаконно прийнятим

18 жовтня 2007 року відбулась тринадцята сесія Тернопільської міської ради п’ятого скликання.

На розгляд депутатів в порядок денний включено питання «Про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею до 9,0 га під будівництво торгово-громадського комплексу та групи багатоквартирних житлових будинків з критими стоянками для автомобілів і приміщеннями громадського призначення за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського ТОВ «Ровекс».

Включення питання в порядок денний відбулось всупереч норм Регламенту Тернопільської міської ради, затвердженого рішенням Тернопільської міської ради від 09 серпня 2006 року № 5/1/3 із змінами та доповненнями, внесеними рішенням Тернопільської міської ради від 20 жовтня 2006 року №5/3/1 (далі по тексту — Регламент). Зокрема, п.9.2. Регламенту визначає, що проекти рішень із відповідними погодженнями, інші документи й матеріали з питань, які вносять на розгляд ради, подаються в організаційний відділ ради за десять днів у паперовому та електронному вигляді і доводяться до відома депутатів не пізніше, як за п’ять днів до відкриття сесії, крім випадку скликання позачергової сесії.

Пункт 9.3. Регламенту визначає, що «Документи, що виносяться на розгляд ради, попередньо розглядаються в постійних комісіях». Проект рішення «Про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею до 9,0 га під будівництво торгово-громадського комплексу та групи багатоквартирних житлових будинків з критими стоянками для автомобілів і приміщеннями громадського призначення за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського ТОВ «Ровекс» розглядався на засіданнях постійних комісій. Зокрема, вранці 18 жовтня 2007 року дане питання розглядалось на засіданні постійної комісії з питань архітектури, будівництва та розвитку міста. У відповідності до частини 7 Загальних положень Положення про постійні комісії Тернопільської міської ради, затвердженого рішенням Тернопільської міської ради від 09 серпня 2006 року № 5/1/6 (далі по тексту — Положення про постійні комісії Тернопільської міської ради), «Голова комісії скликає та веде засідання комісії». Проте, засідання комісії, на якому розглядався проект рішення «Про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею до 9,0 га під будівництво торгово-громадського комплексу та групи багатоквартирних житлових будинків з критими стоянками для автомобілів і приміщеннями громадського призначення за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського ТОВ «Ровекс» було скликане заступником голови постійної комісії В.Лилом. Окрім цього, голова комісії навіть не був повідомлений про час, дату та місце проведення засідання комісії.

Положення про постійні комісії Тернопільської міської ради дозволяє заступнику голови постійної комісії скликати засідання комісії, але в разі відсутності голови комісії або неможливості виконувати ним свої повноваження. Голова постійної комісії з питань архітектури, будівництва та розвитку міста О.Сандій в день засідання комісії меж міста не покидав, за своїм фізичним станом міг виконувати свої повноваження та був присутній на сесійному засіданні, яке планувалось розпочати о 1000 год 18 жовтня 2007 року.

Таким чином, В.Лило, як заступник голови постійної комісії не міг скликати засідання комісії, тобто проект рішення «Про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею до 9,0 га під будівництво торгово-громадського комплексу та групи багатоквартирних житлових будинків з критими стоянками для автомобілів і приміщеннями громадського призначення за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського ТОВ «Ровекс» не міг розглядатись на незаконно скликаному засіданні постійної комісії, а в подальшому — не міг виноситись на розгляд сесії Тернопільської міської ради.

Рішенням Тернопільської міської ради від 14 квітня 2005 року № 4/14/204 затверджено Порядок розгляду звернень про надання земельних ділянок у користування у м. Тернополі (далі по тексту — Порядок), який є чинним станом на сьогоднішній день.

Пунктом 3.1 Порядку визначено перелік документів, які потрібні для винесення міською радою рішення про погодження місця розташування будівництва і надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Серед визначених документів є і акт вибору земельної ділянки. Проте на час розгляду сесією Тернопільської міської ради питання порядку денного про «Про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею до 9,0 га під будівництво торгово-громадського комплексу та групи багатоквартирних житлових будинків з критими стоянками для автомобілів і приміщеннями громадського призначення за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського ТОВ «Ровекс» акту вибору і обстеження земельної ділянки не було.

Незрозумілим є те, на підставі яких документів, в разі відсутності акту вибору і обстеження земельної ділянки, керувались: міська санепідемстанція, управління екобезпеки, управління містобудування і архітектури, міське управління земельних ресурсів, інспекція охорони пам’яток історії та культури, які надали попередні погоджувальні висновки у відповідності до пункту 2.1.1. Порядку.

Також, при підготовці проекту рішення «Про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею до 9,0 га під будівництво торгово-громадського комплексу та групи багатоквартирних житлових будинків з критими стоянками для автомобілів і приміщеннями громадського призначення за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського ТОВ «Ровекс» порушено строки, визначені пунктом 3.2. Порядку.

Варто зазначити, що окрім відсутності вже перелічених документів, міським головою не видано розпорядження про затвердження акту вибору і обстеження земельної ділянки.

Рішенням Тернопільської міської ради від 07 березня 2007 року № 5/7/3 визначено порядок надання земельних ділянок для розміщення об’єктів містобудування, яке є чинним станом на сьогоднішній день.

Пунктом 5 даного рішення призупинено надання земельних ділянок в оренду суб’єктам господарювання під будівництво та розміщення нових об’єктів містобудування без проведення аукціонів на право оренди, конкурсів.

Заяви на відведення земельної ділянки площею до 9,0 га за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського подали 2 суб’єкти господарювання. Таким чином проведення конкурсу було неминучим.

Проте, рішенням сесії «Про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею до 9,0 га під будівництво торгово-громадського комплексу та групи багатоквартирних житлових будинків з критими стоянками для автомобілів і приміщеннями громадського призначення за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського ТОВ «Ровекс» проігноровано встановлені раніше норми, а саме пункт 5 Рішення Тернопільської міської ради від 07 березня 2007 року № 5/7/3. Тобто, попередньо погоджено надання земельної ділянки без проведення конкурсу чи аукціону.

Постановою Господарського суду Тернопільської області від 11 жовтня 2007 року Тернопільській міській раді заборонено розглядати питання про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею до 9,0 га за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського ТОВ «Ровекс». Проте,    Тернопільська міська рада знехтувала вказаною постановою, винесеною Іменем України у відповідності до чинного законодавства.

Після того, як наперекір всій фракції вісім депутатів підтримали незаконний проект рішення та вірогідно отримали за це хабаря, вони втратили не лише повагу та довіру партії, але й підвели своїх краян та тих виборців, що підтримали партію «Батьківщину»в області на виборах.

У зв’язку з порушенням положення про фракцію на тринадцятій сесії, від 18.10.2007р., на фракційному засіданні 22 жовтня цього року було прийняте рішення — застосувати імперативний мандат до депутатів Тернопільської міської ради: Ігора Побера («Батьківщина»), Івана Білика (УСДП), Сергія Тарашевського (УСДП), Олександра Дмитрука («Батьківщина»), Андрія Лазара («Батьківщина»), Сергія Андрейчина («Батьківщина») та якнайшвидше позбавити депутатських мандатів всіх вищеперелічених, а також депутатів Сергія Корнійчука, який є безпартійним та Юрія Смакоуза, якого було ще раніше виключено з партії.

Прес-секретар ТОО ВО «Батьківщина» Олена Криницька