Микола Томенко: БЮТ готує оновлення законодавства у гуманітарній сфері

Микола Томенко сьогодні під час прес-конференції в УНІАН, присвяченій гуманітарним пріоритетам нового українського парламенту, нагадав, що відповідно до угоди, підписаної між БЮТ та НУ-НС, гуманітарна сфера в уряді буде реалізовуватися представниками НУ-НС, а БЮТ буде опікуватися цими проблемами в парламенті.

„Гуманітарна політика нашої політичної сили є суттєво інакшою, аніж відповідна політика „антикризової коаліції” та уряду на чолі з Віктором Януковичем. Наша стратегія покликана суттєво покращити якість життя людини, а не боротися за показники ВВП”, – зазначив Микола Томенко. Під якістю життя людини, за його словами, мається на увазі покращення для пересічних громадян якості освіти, науки, послуг у сфері охорони здоров’я, дотримання цінностей системи виховання, діяльності ЗМІ тощо.

За словами Миколи Томенка, одним із пріоритетних завдань наступного парламенту є пропагування здорового способу життя. „Необхідно змінити старий підхід у цій галузі, коли прагнули збільшити кошти лише на лікування захворювань. Треба збільшувати фінансування насамперед на їх профілактику, щоб не допускати захворювань”, – вважає політик. Зокрема, команда БЮТ наполягатиме, щоб одним із перших у Верховній Раді VI скликання був прийнятий у цілому Закон «Про рекламу» стосовно заборони рекламування алкоголю та тютюну на носіях зовнішньої реклами та обмеження такої реклами на телебаченні. В галузі охорони здоров’я, на думку Томенка, необхідно нарешті впровадити обов’язкове державне соціальне медичне страхування, визначивши при цьому виключний перелік безоплатних медичних послуг.

„З державного бюджету не можуть фінансуватися більше сотні видів спорту. Необхідно визначити пріоритетні види спорту, де є українські школи, тренери, спортивна інфраструктура, і надавати їм державну підтримку. Інші види спорту повинні фінансуватися за рахунок спонсорської чи бізнесової підтримки”, – вважає Микола Томенко. Окрім того, на його переконання, у державну сферу управління необхідно повернути лотерейний бізнес, левина частина прибутків якого, як у всіх європейських країнах, повинна йти на розвиток фізичної культури, спорту і культури.

Ще одним важливим блоком, за словами Томенка, необхідно розглянути законопроекти, що стосуються соціального захисту, відпочинку та оздоровлення дітей. З цим пов’язана, зокрема, законодавча ініціатива стосовно відновлення централізованого державного фінансування системи позашкільної освіти. В галузі освіти важливо прийняти закон, який би забезпечував нормальну європейську організацію самоврядування у вищих навчальних закладах. Зокрема, йдеться про створення студентських рад, надання їм конкретних повноважень та забезпечення не менш як 15% представництва студентів та аспірантів у вчених радах вузів. У галузі науки необхідно прийняти нову редакцію Закону «Про науково-технічну діяльність» щодо діяльності Академії наук України, галузевих академій та ухвалити зміни у процедурі фінансування науково-технологічних розробок.

В культурній сфері, за словами БЮТівця, необхідно прийняти базовий Закон «Про культуру», Закони «Про охорону культурної спадщини» та «Про меценацтво». „Зважаючи на ситуацію, що склалася останнім часом із культурними пам’ятками, необхідно якомога швидше визначити та затвердити перелік тих об’єктів культурної й історичної спадщини, які не підлягають приватизації та передачі релігійним організаціям чи установам”, – переконаний Микола Томенко.

Микола Томенко також нагадав про зобов’язання БЮТ підготувати і прийняти законопроект про захист державної символіки України, щоб вберегти їх від наруги і паплюження.

У медіасфері передбачається робота над законами „Про суспільне мовлення” та „Про роздержавлення ЗМІ”. Прийняття їх у новій Верховній Раді буде залежати, на думку, Томенка, виключно від політичної волі парламентської більшості.

Окрему увагу Микола Томенко звернув також на нагальну потребу у зміні законодавства про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти. Адже корупційна система тендерних закупівель, яка діє на сьогодні, на думку Томенка, може зупинити не лише виробництво ліків в Україні (про що сьогодні вже було заявлено у ЗМІ), а і реставрацію пам’яток, підготовку української збірної до участі в Олімпійський іграх у Пекіні в 2008 році тощо.