Для чого Тернопільському національному економічному університету 1419 гектарів землі?

На чергову сесію Тернопільської міської ради планується винести проект рішення «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право постійного користування на земельну ділянку площею 1419,0 га для обслуговування науково-дослідних, навчальних цілей та ведення товарного сільськогосподарського виробництва за адресою вул. Бригадна, 46 Тернопільському національному економічному університету.

Такі дії призводять до грубого нехтування правами колишніх працівників колишнього радгоспу «Тернопільський», які ще не втратили надії на ропаювання належних за законом їм земель.

Правомірність передачі радгоспу «Тернопільський» в підпорядкування Міністерства освіти розглядалось Фондом державної майна України. Зокрема, в матеріалах справи зазначалось, що відповідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 лютого 1995 року № 78-р Міністерством сільського господарства і продовольства України був виданий наказ від 28 березня 1995 року №75 про передачу радгоспу «Тернопільський» до сфери управління Міністерства освіти України для створення на його базі навчально дослідного господарства Тернопільської академії народного господарства. однак вказане розпорядження було виконано не в повному обсязі, тобто, не була завершена передача підприємства з одного відомства до іншого, і на той час радгосп «Тернопільський» знаходився в підпорядкуванні Міністерства сільського господарства і продовольства України, постановою Кабінету Міністрів України № 538 від 20 липня 1995 року його було включено до Переліку підприємств, що підлягають обов’язковій приватизації у 1995 році.

В березні цього року правомірністю передачі земель та майна радгоспу «Тернопільський» в управління Міністерства освіти і науки зацікавилась Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації, очолювана бютівцем А.Кожемякіним. Розглянувши матеріали комісія вирішила рекомендувати Кабінету Міністрів України підготувати землі колишнього радгоспу «Тернопільський під приватизацію працівниками радгоспу.

Також комісія підготувала пропозиції щодо встановлення максимально допустимих розмірів закріплення земель сільськогосподарського призначення за навчальними закладами різних видів акредитації та науково-дослідними установами.

Таким чином, вже в найближчому майбутньому в підпорядкуванні Тернопільського національного економічного університету могло залишитись лише близько 200 га земель колишнього радгоспу «Тернопільський». Саме стільки, як вважає спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації, достатньо для проведення навчально-дослідних робіт.

Через розпуск парламенту справа на деякий час призупинила свій рух. Але сигнал керівництво ТНЕУ зрозуміло і боячись позбавитись землі після початку роботи нової Верховної Ради пішло на випередження подій. Останнім часом навіть зникло чимале поголів’я великої рогатої худоби.

Прикро, що шанований в області ректор ТНЕУ С.І.Юрій пішов на такі махінації. Тісні бізнес-відносини С.Юрія із будівельними магнатами на кшталт В.Лила аж ніяк не додадуть дивідендів ректору навчального закладу, в якому навчався Президент України.

Тернопільська обласна організація партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» вважає такі дії Тернопільського національного економічного університету та Тернопільської міської ради спрямованими на розбазарювання земельних ділянок в інтересах корумпованих будівельних магнатів.