Тимошенко запровадить відносини рівного партнерства з Москвою. Публікація в Financial Times

Юлія Тимошенко, щойно призначений прем’єр-міністр України, пообіцяла, що її правляча коаліція намагатиметься гармонізувати відносини з Москвою.

Багато спостерігачів очікують, що ця харизматична 47-річна жінка, яку було призначено минулого тижня, радикально реорганізує двосторонні відносини між Києвом та Москвою. Відносини між цими двома країнами були напруженими з часу Помаранчевої революції 2004 року. Імпульсом могли б стати її плани вивести посередників з багатомільярдної торгівлі природним газом між Україною, Росією та середньоазіатськими постачальниками.

Однак, в інтерв’ю Financial Times Тимошенко висловила впевненість в тому, що Кремль готовий прийняти більш прозору систему газових домовленостей з Києвом, чия велика трубопровідна система постачає більшу частину поставок російського газу до Європи. Як доказ вона навела нещодавні публічні коментарі з цього питання Дмітрія Мєдвєдєва, фаворита Владіміра Путіна, який завершує свій термін на посаді президента.

„Провідний президентський кандидат в Росії, пан Мєдвєдєв, публічно заявив, що російська сторона не хоче мати будь-яких непрозорих газових посередників. Він сказав, що вони готові покінчити з цими посередниками,” – сказала вона.

На карту поставлена позиція зареєстрованої у Швейцарії компанії «РосУкрЕнерго», яка контролює поставки середньоазіатського газу до України та значну частину обсягу продажів на європейських ринках. Компанією у рівних долях володіють російська газова група «Газпром» та два українських бізнесмени, Дмитро Фірташ та Іван Фурсін.

Тимошенко закликала укласти договори про прямі поставки газу між «Газпромом» та українською державною енергетичною групою «Нафтогаз». Американські офіційні особи підтримали її критику ролі посередників на зразок «РосУкрЕнерго», наполягаючи, що вони створюють ризик для енергетичної безпеки України та Європи, яка сама залежить від Росії на більш ніж чверть її газових потреб.

Підтвердивши свою рішучість в цьому питанні, Тимошенко пообіцяла добитися прагматичних переговорів з Москвою, щоб уникнути повторення протистояння щодо ціни газу, як це було у 2006 року та призвело до перебоїв поставок до Європи.

„Я не повернулася в прем’єрське крісло, щоб напружувати відносини з Росією – це не є моїм наміром. Я намагатимусь запровадити відносини рівного партнерства,” – сказала вона.

Вона сказала, що її завданням буде прийняття бюджету цього тижня, а також термінове затвердження державних гарантій щодо боргових зобов’язань, щоб заспокоїти все більш роздратованих інвесторів з борговими процентами в «Нафтогазі».

„Дуже важко починати роботу абсолютно нового уряду лише за тиждень до Нового року, зокрема, беручи до уваги, що накопичилось так багато проблем. Можливо, ми поб’ємо рекорд Книги рекордів Гінесса, прийнявши новий бюджет протягом кількох днів,” – сказала вона.

Переклад з англ. tymoshenko.com.ua