Уряд Юлії Тимошенко змінив концептуальний підхід до формування бюджету

Представляючи у Верховній Раді проект бюджету-2008, прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко наголосила, що змінено концептуальний підхід до формування головного кошторису країни.

Зокрема, Тимошенко повідомила, що у бюджеті-2008 не передбачено пільг для народних депутатів та чиновників. «Я думаю, всі з тим погодяться. Це сотні мільйонів гривень», – сказала вона.

Прем’єр-міністр заявила, що бюджет-2008 – це перший бюджет, який не зупиняє жодного соціального закону. «Ми пропонуємо врахувати всі пільги, що передбачено законом, але зробити так, щоб пільги не отримували заможні люди, а отримували ті, для кого це передбачено законом», – сказала вона.

Юлія Тимошенко зазначила, що мінімальна заробітна плата з 430 грн. буде збільшена до 547 грн. Також пенсії будуть виплачуватись за новою схемою «без зрівнялівки» залежно від трудового стажу. «Ми будемо працювати над пенсійною реформою і запропонуємо до кінця 2008 року пенсійний кодекс», – повідомила вона.

Прем’єр-міністр звернула увагу на стан підприємства НАК «Нафтогаз», яке знаходиться на межі технічного банкрутства. «Цей бюджет збалансував всю фінансову систему НАК «Нафтогазу» і дав необхідні гарантії кредиторам та забезпечить систему фінансової підтримки. Ми будемо мати НАК «Нафтогаз» захищений від фінансового та технічного дефолту», – сказала вона.

Юлія Тимошенко запропонувала прийняти бюджет зі старими макроекономічними показниками, а після нового року розпочати підготовку до суттєвих змін до вже діючого бюджету.

«Враховуючи дефіцит часу, ми пропонуємо прийняти бюджет в два етапи: зараз і наприкінці лютого або початку березня прийняти концептуально відмінний бюджет», – сказала вона.

Також прем’єр-міністр повідомила, що у бюджеті-2008 видатки на культуру і мистецтво збільшено у 2 рази. На її думку, це підтримає, зокрема, книговидання та розвиток української мови.