Інформація про роботу фракції «Блок Юлії Тимошенко» протягом пленарного тижня з 15 по 18 січня 2008 року

Протягом пленарного тижня з 15 по 18 січня Верховною Радою розглянуто 7 законопроектів, поданих народними депутатами фракції «Блок Юлії Тимошенко», ще 11 законопроектів членів фракції розглянуто на засіданнях парламентських комітетів. Також депутати фракції зареєстрували у Верховній Раді протягом тижня 15 законопроектів.

Члени фракції в ході обговорення законопроектів виступили з трибуни 7 разів, з місця – 21. Зроблено 3 заяви від фракції та народних депутатів (н.д. Іван Кириленко – 2 заяви та Володимир Бондаренко).

Протягом тижня від депутатів фракції подано 3 депутатських запити: Валерія Писаренка до голови Фонду державного майна України щодо неналежного розгляду депутатського звернення стосовно приватизації державного майна та до виконувача обов\’язків голови Служби безпеки України, Генерального прокурора України щодо неналежного розгляду депутатського звернення стосовно порушення процедури приватизації державного майна; Василя Деревляного до Державної податкової адміністрації України стосовно неналежного розгляду Державною податковою адміністрацією в Тернопільській області депутатських звернень щодо перевірки фінансово-господарської діяльності товариства індивідуальних забудовників „Добробут\” та товариства з обмеженою відповідальністю „Ровекс\”; Павла Мовчана та Володимира Макеєнка до Генерального прокурора України щодо необхідності збереження території заповідних заплав Кончі-Заспи у природному стані.

Голова фракції Іван Кириленко на пленарному засіданні 15 січня виступив із заявою, яку можна назвати програмною. Він сформулював головне політичне завдання року, що розпочався, як відновлення довіри народу до всіх гілок і рівнів влади, а стратегічну мету — на основі цієї довіри і за підтримки та розуміння суспільства, нарешті, розпочати глибинні радикальні структурні перетворення.

Він наголосив, що, більшість цих системних рішень великої державної ваги лежать виключно у площині законодавчого врегулювання. Ряд із них непопулярні, але вкрай необхідні. Слід невідкладно вдосконалювати податкове законодавство, митну тарифну політику. І тут справа не лише у вимогах СОТ і ЄС – наразі маємо чи не найскладнішу фіскальну систему у світі, потрібне реальне продовження пенсійної реформи, страхова медицина та багато чого іншого, завдяки чому можна конкретно підняти рівень соціальних стандартів життя.

Також Голова фракції зауважив, що робота законодавця потрібна і для приборкання проблеми інфляції. У наших сусідів теж ростуть тарифи, дорожчає продовольство, але таких шокуючих темпів знецінення грошей немає, бо є куди вкладати їх надлишок: фондовий ринок, інвестиційні проекти, розгалужена мережа сервісу та різноманітних послуг, чого не скажеш про нашу ситуацію.

Також Іван Кириленко нагадав колегам-депутатам, що всі політичні сили йшли на вибори під лозунгом „Владу – територіям\”. Він закликав першими законами нового року почати делегувати владу на місця, формувати бюджет саме знизу, залишаючи значну частку коштів тим, хто їх заробляє.

«Без законодавчого батога і пряника не обійтися у цьому році і при вирішенні проблеми енергозберігаючих технологій», – переконаний Голова фракції БЮТ, адже порівняно навіть із сусідньою Польщею у нас на одиницю продукції енергоносіїв витрачаються майже втричі більше. Сьогодні рятує лише вигідна кон\’юнктура зовнішнього ринку. А завтра?

Висловив Іван Кириленко також ставлення фракції до одного із найсуперечливіших питань – земельного: «Без завершеної земельної реформи всі інші механізми державного регулювання та підтримки сповна, на жаль, не спрацьовують». Галузі економіки, що пройшли реформування повністю, вже вийшли на рівень 90-го року. І тільки сільське господарство зупинилося. При цьому ми маємо унікально сприятливі можливості для нарощування виробництва.

Роботи надзвичайно багато, лише щоб запустити сповна механізм підготовки до „Євро-2012\” треба прийняти 46 законів. І тут, звичайно, також не можна зволікати, а тому Голова однієї із найбільших парламентських фракцій закликав залишити у минулому виснажуюче протистояння і розпочати конструктивну роботу, якої давно очікує суспільство. Проте не всім політичним силам потрібна конструктивна робота. Регіонали та комуністи вирішили черговий раз попіаритися на давно заяложеній темі НАТО і заблокували роботу Верховної Ради, оскільки найближчим часом планувалися до розгляду питання про депутатську недоторканність та про депутатські пільги.

Інформація підготовлена Секретаріатом фракції «Блок Юлії Тимошенко»