Звернення прем\’єр-міністра Юлії Тимошенко з нагоди 90-ї річниці від дня битви під Крутами

Дорогі співвітчизники!

29 січня виповнюється 90 років від дня битви під Крутами, де загинуло близько 300 героїв, захищаючи незалежність України. Це героїчна та одночасно трагічна дата в історії нашого народу. Це день, коли кожен політик повинен усвідомити тягар відповідальності за свої дії.

Далекого 1918 року, на маленькій станції в засніжених полях древньої Чернігівщини, три сотні молодих хлопців, цвіт нації, поклали життя за свою країну. Вони стали на смертний герць із іноземною навалою. Молоді люди пішли свідомо на загибель в ім’я великої ідеї. Відтоді Крути назавжди перестали бути просто залізничною станцією, пересічним містечком. Вони перетворилися на символ жертовності українців, незнищенності нації.

Але Крути – це і жорстокий приклад того, як за помилки, прорахунки, а часом і банальну безвідповідальність політиків народ платить найдорожчу ціну – життя найкращих синів. У ті буремні роки молода українська держава залишилася без власної армії. І це, як ми знаємо, звершилося трагедією. Політики тоді думали, що існування держави можливе без професійного війська. Тож ми не маємо права ні на хвилину забувати про потребу боєздатної, професійної армії та про систему надійної колективної безпеки.

Ми – миролюбна та героїчна нація. Будь-який народ світу, маючи в своїй історії героїв Крут, пишався б ними. Ми також маємо бути достойними величного прикладу служіння своєму народу.

Я пишаюсь тим, що герої Крут належать до нашого народу і обіцяю, що, як політик, зроблю все, щоб трагічні помилки історії ніколи не повторювалися, а країну захищали не діти-патріоти, а дієздатна професійна армія.

Слава Україні! Слава Героям!

Прем’єр-міністр України                                                                                   Юлія ТИМОШЕНКО

29 січня 2008 року