Мер Тернополя знову взявся за комунальне майно

Нещодавно Роман Заставний сповістив, чи то проговорився у місцевих ЗМІ, що має наміри продати 5 аптек, які знаходяться на балансі міської ради, а ще — приміщення поліклініки на вул. Острозького, що біля травмпункту.

Ця заява обурила працівників цих закладів, адже, якщо продаж відбудеться з зміною профілю, то сотні людей втратять роботу. Зі слів міського голови, аби виконати бюджетні програми на цей рік він змушений продати ці приміщення, зате, кому і як це відбуться ще не повідомив. На зборах коллективу аптек та поліклініки був присутній депутат Тернопільської міської ради Андрій Артимович, який сам є медиком. Він прокоментував і роз’яснив ситуацію своїм колегам:

«Через суди міська рада отримує право власності над певними комунальними аптеками, які були у власності обласної ради. Власне тільки суд може визначити право власності. Але виникає загроза, що приміщення, в яких розміщені комунальні аптеки, можуть змінити своє призначення, що є в компетенції виконавчого комітету Тернопільської міської ради. Власне тому було б доцільним винести на розгляд сесії Тернопільської міської ради проекту рішення про закріплення сесійним рішенням приміщень, які є в користуванні комунальних аптек, за комунальними аптеками без права зміни призначення цих приміщень і обов\’язковим забезпеченням працевлаштування всіх колективів цих аптек, незалежно від того у чиїй комунальній власності ц аптеки будуть. Таке рішення зніме напругу в колективах комунальних аптек і вселить довіру громади до міської ради, щодо збереження мережі комунальних аптек».

Публікація про можливий продаж приміщення поліклініки на вулиці Острозького не лише  викликала негативний резонанс серед працівників цього закладу і породила нездорові слухи навколо цієї проблеми.

—    Власне на сьогодні не існує жодного документу ініційованого міською радою, або направленого до міської ради, де мала б місце справа про продаж вищезазначеного приміщення, або якогось іншого приміщення медичних закладів міста. Так, можливо в перспективі, через 10-15 років матиме місце втілення ідеї про винесення лікувальних закладів з центру міста в нові сучасні приміщення. Але для цього спочатку зведуть ці нові приміщення і устаткують їх, — пояснив Андрій Артимович. — Вирішення ситуації з першим міським пологовим будинком дає підстави стверджувати про розумний підхід  до вирішення цих проблем – тобто в інтересах громади, з врахуванням інтересів працівників медичної галузі. Адже завдяки співпраці Тернопільських обласної та міської рад збережено колектив і приміщення пологового будинку, а це – приклад вирішення стратегічних завдань теперішньою каденцією депутатів.

Власне сьогодні депутатський корпус Тернополя підтвердив свою тверду позицію щодо заборони продажу медичних об\’єктів з метою збереження галузі охорони здоров\’я. Крім того, розроблено стратегію по реформуванню медичної галузі міста Тернополя, яка покращить ситуацію з медичною допомогою не тільки в місті, але і в регіоні в цілому. Залишається послідовно втілити це в життя, дотримуючи зобов\’язань перед громадою.