Пам\’ять про героїв Крут – у наших серцях

За сприянням комісії міської ради з питань прав реабілітованих та статусу воїнів УПА, яку очолює депутат від партії «Батьківщина» Тарас Білан, відзначено визначну і героїчну подію в житті українського народу – битву під станцією Крути.

Актовий зал Тернопільського краєзнавчого музею ледве зміг вмістити усіх присутніх ветеранів ОУН, УПА, реабілітованих та людей, які у глибинах своєї памяті тримають згадку про мученицьку смерть трьох сотень юнаків які загинули під Крутами. Вони  зібралися, аби пригадати цю визначну, для нашої країни битву, та хвилиною мовчання відзначити вічну згадку про героїв.

Хто вони ці триста юнаків, які полягли за свободу України, і чому пішли на цю битву, розповідав старший науковий співробітник історико-меморіального музею політичних вязнів Ігор Олещук. За його словами, це свято є дуже поважне для нас, адже завдяки патріотизму з боку юнаків, які самі пішли захищати свою незалежність, не поступившись шеститисячній армії  російського полководця Муравйова є доказом істинної любові до Батьківщини.

Як розповів Ігор Олещук, студенти цілий день вели бої та стримували війська, а ввечері коли не стало набоїв розпочався рукопашний бій. На жаль, всі студенти полягли у нерівному бою та пам\’ять про них житеме вічно. Адже вони відстоювали свободу та незалежність України.

Щирі слова пролунали з вуст секретаря міської ради Тараса Білана, він сказав:

– Усю нашу історію ми боролися за те, щоб мати незалежну державу. Хоч багато хто намагався її знищити. Але виходячи з того, що сьогодні ми маємо свій прапор, конституцію, і є громадяни вільної, незалежної держави, я думаю, що ці всі хлопці полягли недаремно.

Саме за сприяння пана Тараса Білана і була проведена ця акція. Вона зібрала людей різного віку щоб пригадати цю давню, але вічно живу сторінку нашої історії. Кожному учаснику цього заходу була спрезентована книга «Голодомор 32-33 роки та геноцид українського народу»,  де зібрано спогади очевидців голодомору-жителів Тернопілля. Відзначити девяносту річницю подвигу героїв Крут прийшли і вихованці музичного училища імені Соломії Крушельницької, які цитували поезії присвячені героям, розчинялися у надхненних рядках, та створювами незабутню атмосферу серед присутніх, наповнену памяттю та скорботою за наших юнаків.

Люди змінювали за трибуною один одного, а слова залишались тіж самі, сповнені любові та патріотизму до своєї країни, віддання вічної шани воїнам, які померли у бою під Крутами та побажаннями, щоб золота нитка героїзму та патріотизму ніколи непереривалась на Україні.

Мерехтливо горіли свічки, лилися в далечінь сповнені патріотизму вірші, та лунали героїчні твори, який виконував хор національної пісні «Заграва». Таким запамятався цей урочистий захід, який проходив під за сприяням депутатів міської ради від партії «Батьківщина».