Одразу після вступу України до СОТ Україна почне переговори про зону вільної торгівлі з Євросоюзом

7 лютого, всього лише через півтора місяці після початку діяльності Уряду Юлії Тимошенко, Україна приєднається до Світової організації торгівлі.

Вступ України до СОТ дозволить Україні припинити торгівельні війни проти українських товарів з боку інших держав. Приєднання України до СОТ дасть можливість Україні більш ефективно захищати інтереси своїх товаровиробників, дозволить нашій державі на двосторонніх торгівельних переговорах з ключовими торговельними партнерами виступати з більш вигідної позиції.

Крім того, вступ до СОТ підвищує шанси конкурентноздатних виробництв України, і, таким чином, збільшує загальну конкурентноздатність української економіки.

До цього часу Україна „вступала” до СОТ понад 14 років.

Останній час своєї діяльності уряд Януковича і „кризова коаліція” свідомо шкодили національним інтересам України, затягуючи вступ України до Світової Організації Торгівлі.

Янукович неодноразово заявляв щодо вступу України до СОТ то восени 2006 року, то до позаминулого нового року, то до лютого, то до липня  2007 року. Останнім часом з боку діячів „кризової коаліції” навіть з‘являлися натяки на те, що Україна взагалі може не вступати до СОТ. Таке затягування вступу України до СОТ було по суті диверсією проти економічних інтересів України.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на спільній прес-конференції з Президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу підкреслила, що після вступу України до СОТ почне переговори про формування повноцінної зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. “Важливо почати офіційні переговори про створення між Україною і Європейським Союзом поглибленої, всеохоплюючої зони вільної торгівлі, включаючи всі її аспекти”, – сказала Юлія Тимошенко. Глава Уряду також підкреслила, що Україна розраховує на результативне завершення переговорів з Польщею та Словаччиною про спрощення режиму поїздок громадян України, які проживають в прикордонних з ЄС областях.

Членство України у Світовій організації торгівлі не стане інструментом тиску на інші країни, насамперед, Росію, у питаннях економічного співробітництва, зокрема у газовій сфері. Про це заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, відповідаючи на запитання журналістів про те, чи не використовуватиме Україна своє членство у СОТ для тиску на Росію з метою відстоювання певних своїх інтересів, повідомляє прес-служба Кабміну. “Вступ до СОТ – це прекрасний шлях для інтеграції України у світовий торговий простір, а не певний інструмент для тиску на інші країни. Я думаю, що Україна повинна на своїй території співпрацювати практично з усіма підприємцями всіх галузей економіки, щоб після вступу до СОТ ми були конкурентоспроможними”, – сказала Юлія Тимошенко. Разом з тим Глава Уряду висловила сподівання, що у зв’язку з членством України у СОТ відносини з країнами-партнерами “стануть більш прозорими”.