Інтерв\’ю Юлії Тимошенко телеканалу \”Euronews\”

Після перемоги помаранчевої коаліції на парламентських виборах минулого року пост прем\’єр-міністра України зайняла Юлія Тимошенко. Свій перший закордонний візит в цій якості вона нанесла в Брюссель, де провела серію зустрічей з керівництвом Європейського Союзу. В інтерв\’ю каналу \”Євроньюс\” Юлія Тимошенко розповіла про те як зараз будуються відносини України з Євросоюзом і про їх перспективи.

\”Євроньюс\”: Пані прем\’єр-міністр, ласкаво просимо на \”Євроньюс\”. Це ваш перший зарубіжний візит як глави нинішнього українського уряду. Чи символізує він прагнення України до євроінтеграції?

Юлія Тимошенко: Безумовно, тому що шлях євроінтеграції для України вже давно є одним з головних національних пріоритетів. До 70% українців підтримують цю стратегію. Тому мій візит в цьому контексті є абсолютно зрозумілим.

\”Євроньюс\”: Коли Україна розраховує вступити в Євросоюз?

Юлія Тимошенко: Я думаю, насправді, важливо будувати шляхи співпраці, важливо будувати в Україні ті норми і порядки, які прийняті Європейським союзом. Нова програма уряду, яку ми буквально за 15 днів розробили і передали до українського парламенту, якраз передбачає формування внутрішньої політики так, щоб євроінтеграція була можливою. А далі все залежатиме від того, яким ми партнером будемо для Євросоюза і як швидко ті проблеми, з якими сьогодні живе ЄС, можуть вирішитися, і зможуть відкритися двері для нових членів.

\”Євроньюс\”: Між Україною і Євросоюзом багато спільного. Як Україна, так і Eвросоюз багато в чому залежать від постачань російських енергоресурсів. Чи можна якось ослабити цю залежність?

Юлія Тимошенко: Для України питання диверсифікації постачань енергоносіїв – це і питання політичної незалежності, це питання наший свободи. Тому всі проекти, які пов\’язані з диверсифікацією постачань енергоносіїв до України, одночасно потрапляють до системи національних пріоритетів Євросоюза. Це означає, що ми можемо бути хорошими партнерами в цьому – в будівництві нових транзитних газових коридорів – транськаспійських, трансчорноморських. Це важливо для України і важливо для Євросоюзу. Ми можемо бути партнерами при створенні консорціуму на базі нафтопроводу \”Одеса-Броди\”, який є можливим альтернативним коридором постачання нафти до Європи. Ми думаємо про те, якими можуть бути сумісні проекти по виробництву альтернативного ядерного палива для України, з урахуванням можливостей і досвіду Євросоюзу. Ми говоримо про створення і синхронізацію єдиної системи електропостачань. Це все цікаво і Європі, і Україні. Можливо, ви правильно сказали, членство України в ЄС не є видимим в короткостроковій перспективі, але система поступової інтеграції в тих або інших областях вже очевидна і Україна є бажаним і дуже потрібним партнером.

\”Євроньюс\”: Чи можна казати, що питання вступу України до СОТ практично вирішене і це справа буквальна одного тижня?

Юлія Тимошенко: Так, ми дійсно раді тому, що Україна пройшла всі процедури, необхідні для того, щоб стати членом Всесвітньої організації торгівлі. Ми дуже чекали на цей момент і сподіваємося, що це відбудеться 5-7 лютого.

\”Євроньюс\”: У разі вступу до СОТ, що чекає на українських виробників? Чи витримають вони конкуренцію із західними і східними компаніями, з якими їм доведеться працювати в одних умовах?

Юлія Тимошенко: Бізнес, який працює поза конкурентним полем, як правило, слабкий і нежиттєздатний. І тому конкуренція, справжня конкуренція, тільки зміцнює бізнес-середовище кожної країни. Я хотіла б, щоб вся підприємницька сфера в Україні була сильною, сучасною, конкурентоздатною і вступ до СОТ дає Україні такий шанс. Можна довго бути поза ринком, але тоді країна буде практично на узбіччі всіх торгових світових процесів.

\”Євроньюс\”: А яку вигоду Україна може отримати від вступу до НАТО?

Юлія Тимошенко: Для України це дуже складне питання. І якщо вступ України до Євросоюзу підтримує 70% населення, то питання приєднання України до НАТО розділяє українське суспільство. Я думаю, що це правда про цей процес. І в Україні сьогодні починаються чесні, відкриті інформаційні дискусії щодо того, що є НАТО, як Україна себе відчуватиме в НАТО, які питання, можливо, для зміцнення української незалежності може вирішувати вступ України до НАТО. Дуже багато контексту в цьому питанні. Але поки, ми вважаємо, що потрібно проходити шлях, який ми маємо з НАТО, – шлях співпраці. А далі – тільки через всеукраїнський референдум.

\”Євроньюс\”: Україна, напевно, до сих пір чітко розділена на дві частини – помаранчеву і біло-блакитну. Чи заважає це країні рухатися вперед?

Юлія Тимошенко: Я вважаю, що для того, щоб об\’єднати народ України, потрібно вирішити всього 2 завдання. Перше – політикам не піднімати ті теми, які розколюють країну на 2 частини, друге – людям потрібно дати відчуття справедливості. Коли вони живуть в своїй країні, вони повинні відчувати, що влада про них піклується. Це – справедливі пенсії, зарплати, це наявність роботи, доступ до житла, це медичне страхування. За 17 років незалежності в Україні практично нічого в цьому напрямі не зроблено.

\”Євроньюс\”: Ви і Віктор Ющенко були лідерами помаранчевої революції, потім працювали в тандемі президент – прем\’єр-міністр, але недовго. А як складаються ваші відносини зараз?

Юлія Тимошенко: Після помаранчевої революції у нас не було більшості в парламенті, нам в спадок залишилася більшість від попередньої влади, тому так важко складалися всі обставини після помаранчевої революції. Сьогодні єдність є і це прекрасна основа для справжніх реформ в країні. Я хочу сказати, що помаранчева революція для мене – не тільки колір і стрічки, це – ті принципи, ті ідеї, які є сенсом мого життя і сенсом життя моєї команди. Тому ми хотіли б, щоб зараз наступив той час, коли люди подумали б, що вони недаремно стояли на помаранчевих площах. Вони це робили саме тому, що політики можуть бути іншими. Це моя віра і я прагну цю віру втілювати в життя щодня.