Уряд працює спокійно, динамічно і виконує всі покладені на нього обов\’язки

Уряд працює спокійно, динамічно і виконує всі покладені на нього обов’язки. Про це Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила у понеділок під час зустрічі з послами країн Європейського Союзу та Великої вісімки, повідомляє прес-служба уряду.

“Все, що сьогодні пов’язано з блокуванням, це є штучний процес, який не має під собою жодних політичних підстав”, – наголосила вона.

Говорячи про політичну ситуацію в Україні, Юлія Тимошенко зазначила, що сьогодні у опозиції немає жодних підстав блокувати роботу парламенту. „Мова йде про те, що ми проходимо всі процедури так, як це передбачено законодавством України і, коли дійде до прийняття рішення щодо вступу України до НАТО, в країні буде проведений референдум. Ця позиція не розходиться з тим, що протягом багатьох років декларувала сьогоднішня опозиція і це означатиме, що ми практично знаходимося в одній системі розуміння щодо питань вступу до НАТО”, – зауважила керівник Уряду.

Під час зустрічі з керівниками дипломатичних представництв Прем’єр-міністр також повідомила, що демократична коаліція зробить усе, аби незважаючи на блокування, завтрашній день у парламенті був результативним. За її словами, насамперед, мають бути ухвалені 12 законопроектів, визначених Президентом як невідкладні. “Сьогодні ці законопроекти розглянуті профільними комітетами, пройшли, власне, всі необхідні процедури і завтра, я думаю, вони будуть винесені на розгляд і голосування”, – зазначила Юлія Тимошенко. Окрім того, за її словами, завтра демократична коаліція спробує вирішити кадрові питання.

На думку Прем’єр-міністра, є усі підстави, щоб прийняти Програму діяльності Уряду, адже вона була внесена до парламенту вчасно і пройшла узгодження в усіх комітетах Верховної Ради. “Сьогодні є повна готовність ставити програму на голосування у Верховній Раді для того, щоб Уряд маючи затвердженим цей документ, розробив план дій вже на виконання цієї програми”, – підкреслила Юлія Тимошенко.

Крім того, за словами Прем’єр-міністра, Уряд завершує підготовку змін та доповнень до Державного бюджету на 2008 рік. “Цей документ дає нам підстави розраховувати, що, займаючись чесним збором податків, серйозною роботою щодо залучення інвестицій в українську економіку, щодо покращення інвестиційного клімату, ми матимемо більш сильний бюджет”, – наголосила Глава Уряду. Як повідомила Юлія Тимошенко, проект змін до бюджету протягом двох тижнів буде переданий до Верховної Ради.

Крім того, Юлія Тимошенко поінформувала послів, що Урядом спільно з опозицією відпрацьовано 2 законопроекти. Перший з них – це законопроект про опозицію, де за словами керівника Уряду, визначено всі права, які хотіла б мати опозиція. „Цей законопроект готовий для прийняття. Тобто ми навпаки сьогодні чекаємо опозицію як дієву складову розбудови держави, як достатньо серйозний орган, який буде займатися контролем за діяльністю влади. Перший раз в Україні влада відкриває для опозиції всі права для контролю за владою”, – відзначила вона.

“Другий документ – це законопроект про Рахункову палату, яким передбачено, що Рахункова палата матиме можливість контролювати всі державні фінансові потоки, як по доходам, так і по видаткам, фінанси державних корпорацій, і всі ці права передаються парламентській опозиції”, – зауважила Глава Уряду.

Юлія Тимошенко також відзначила, що сьогодні не існує жодних політичних чи правових підстав проводити дострокові парламентські вибори, і опозиція має взяти на себе відповідальність і почати працювати.

Прем’єр-міністр висловила впевненість, що коли Україна отримає необхідні документи від СОТ, Верховна Рада, за будь-яких обставин, навіть за умов блокування, ратифікує всі документи вчасно. “Україна не буде мати жодної затримки з ратифікацією документів щодо вступу до СОТ”, – наголосила Юлія Тимошенко.

Окрім того, Глава Уряду повідомила про те, що наступного тижня починаються переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. “Це також свідчить про те, що ми рухаємося вперед, і ніякі штучні політичні блокади не зможуть зупинити процесу руху України вперед. Треба просто йти цим шляхом, проходити його впевнено і давати результат країні”, – підкреслила Глава Уряду. За її словами, незважаючи на складну ситуацію в парламенті, політичні сили впораються з цими викликами і нормалізують роботу у Верховній Раді.