Людей хочуть залишити біля «розбитого корита»

Члени садівничого товариства «Ювілейне» обурені незаконними діями влади і продовжують вимагати скасування рішення міської ради, про продаж садівничого товариства Тарашевському С.О., оскаржуючи його в суді міста Тернополя та готуючи пікет під стінами міськради.

—  Правління нашого товариства зараз налічує 242 людини, ми продовжуємо боротися з корупцією і рейдерством з боку підприємця Сергія Тарашевського та міської влади, які і наділі намагаються незаконно відібрати наші права на земельні ділянки, — розповів голова садівничого товариства «Ювілейне» Іван Сікора. — Нещодавно мало відбутися засідання виконавчого комітету Тернопільської міської ради, на яке пан Тарашевський подав свій проект по остаточному захопленні землі «Ювілейного». Звісно ж ми розуміємо, що як на виконкомі, так і на сесії цей проект знову ж буде прийнятий, адже наші права у стінах міської ради відстоює лише партія «Батьківщина», решта ж «грають» під дудку п. Тарашевського.

5 березня цього року у Тернопільському міському суді відбудеться розгляд справи, де представник садівничого товариства вимагає від міської ради Тернополя скасувати рішення 13 сесії за №5/13/120 від 18 жовтня 2007 р. «Про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею до 8,74 га під будівництво торгово-розважального комплексу з закладами громадського харчування, обслуговування населення та групи багатоквартирних житлових будинків за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського ТОВ «Ровекс». Зате людей тривожить те, що ще до рішення суду, яке вони сподіваються буде позитивним для них, може відбутися засідання виконкому та сесія, де земля остаточно буде передана п. Тарашевському. Люди готові пікетувати міську раду в такому випадку.

— Залякуваннями та обманом колищній керівник «Ювілейного», звісно ж підкуплений Тарашевським, провів «хорошу» політику серед людей, — розповідає заступник голови садівничого товариства «Ювілейне» Микола Гіріч. — Я особисто бачив коли за пляшкою горілки він збирав чоловіків з сусідніх дачних участків і переконливо говорив про те, що земля все одно буде передана, то краще вже взяти ті гроші, що дають, бо можна лишитися біля «розбитого корита».

А от з пенсіонерами не церемонилися. Коли Іван Сікора зустрічався з людьми, аби вони оплатили за 2007 рік, коли ще користувалися земельною ділянкою, старенька жіночка розповіла, що вона дала згоду на отримання грошей тільки через те, що її поставили перед фактом, що в іншому випадку землю заберуть просто так. Ця жіночка досі навідується на свою дачу, пояснює з сльозами на очах, що на поверсі круглорічно не проживе.

Дивує членів садівничого товариства і поведінка правоохоронців. За мародерство, яке вони переконані, замовлене основним прихватником п. Тарашевським, вони подали вже 15 заяв до міліції, але жодної реакції з їх боку.

— Коли ми звернулися до міліції вкотре з проханням проконтролювати ситуацію, нам відповіли, що допитали тих людей, яких ми бачили при скоєнні злочину і вони пояснили, що просто приїжджали до друга, який має дачну ділянку, — каже пан Гіріч, — Де ж тут правда?

26 січня 2008 року в приміщенні Будинку культури залізничників відбулися Загальні збори членів садівничого товариства «Ювілейне». За словами присутніх в залі членів товариства, Сергій Тарашевський та його батько Олександ Тарашевський грубо погрожували людям, які й досі не продали свої ділянок і говорили про те, що тим, хто продав землю міська рада скоро виділить землю під дачні участки в Кутківцях, а ті, які відстоюють свої права та діють згідно Закону України не матимуть нічого.

Серед питань порядку денного зборів, які були прийняті, особливо принциповим було третє: Виключення зі складу членів товариства за грубе порушення Статуту, а саме – 107 членів товариства, всупереч положенням Статуту подавали заяви про відмову від користування закріпленими за ними земельними ділянками, що знаходяться на території товариства, а також про згоду на їх вилучення на користь інших (третіх) осіб, без погодження цього питання із Загальними зборами членів товариства – вищим органом управління, у виключній компетенції якого є вирішення цих питань.

На підставі цих фактів, що суперечать статутним цілям товариства, Правління на засіданні напередодні зборів прийняло рішення виключити 107 членів товариства із його складу і винести це питання для прийняття рішення на Загальних зборах товариства.

Пропозицію ВИКЛЮЧИТИ зі складу Садівничого товариства «ЮВІЛЕЙНЕ» за грубе порушення Статуту товариства, що перешкоджає досягненню статутних цілей, підтримала переважаюча більшість членів товариства. Рішення прийнято. Не  менш  принциповим  було  і  четверте  питання,  яке  одностайно підтримали всі члени товариства: Затвердження Заяви товариства до Тернопільської міської ради.

У своєму зверненні до міського голови, яке вони направили одрузу після зборів, в людей виникає питання, як  мер міста міг підписати проект рішення, який пройшов з порушенням регламенту і чинного Законодавства України. Зате відповіді від мера досі не отримали.

Заява додається:

У зв\’язку із прийняттям 13 сесією Тернопільської міської ради Рішення за №5/13/120 від 18 жовтня 2007 р. «Про погодження місця розташування та надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею до 8,74 га під будівництво торгово-розважального комплексу з закладами громадського харчування, обслуговування населення та групи багатоквартирних житлових будинків за адресою вул. Київська-Генерала Тарнавського ТОВ «Ровекс», а також враховуючи, що згадана земельна ділянка площею 8,74 га включена в загальну площу 24,16 га земельної ділянки, яка перебувала з 16.09.1967 р. і на даний момент перебуває в правомірному користуванні Садівничого товариства робітників і службовців Тернопільського відділення Львівської З.Д. «ЮВІЛЕЙНЕ» згідно з чинними відповідними Рішеннями органів влади та Акту виділення землі в натурі, повідомляємо:

1. У відповідності до чинного законодавства України (ст.ст. 35, 149, 151 Земельного кодексу України, ст.ст. 350, 351 Цивільного кодексу України) вилучення земельної ділянки повинно відбуватись виключно за згодою землекористувачів.

2.        Наше товариство (як землекористувач всієї земельної ділянки, оскільки приватизації земельних ділянок жодним із членів товариства не здійснювалось) не надавало і не надає згоди на вилучення земельної ділянки або її частини, що знаходиться в нашому користуванні та передачі її будь-яким юридичним та фізичним особам.

3.        Окрім того, питання про вилучення земельної ділянки, що відображене у Рішенні сесії Тернопільської міської ради з нашим товариством як землекористувачем – виключно в особі відповідного Рішення Загальних зборів його членів (згідно Статуту та законодавства), не погоджувалось і зазначення про письмову згоду землекористувача не відповідає дійсності.

4.        Натомість, неодноразові офіційні звернення до Тернопільської міської ради протягом 2004-2007 років про питання приватизації земельних ділянок членами нашого садівничого товариства навіть не включались до порядку денного жодної сесії міської ради, а жодних Рішень вищого органу управління садівничого товариства – Загальних зборів членів товариства за 2006-2008 роки (відповідні Протоколи є в наявності) про згоду на вилучення або передачу будь кому – не було. Повноваження голови правління садівничого товариства, щодо вирішення земельних відносин відповідним Рішенням Загальних зборів обмежувались виключно питаннями приватизації земельних ділянок членами садівничого товариства. Суспільної необхідності у вилученні нашої земельної ділянки, за відсутності належним чином затвердженого та чинного Генерального плану забудови м. Тернополя, не вбачаємо.

На підставі вищевикладеного просимо Тернопільську міську раду на черговій сесії скасувати своє Рішення за №5/13/120 від 18 жовтня 2007 р. як таке, що прийняте з грубим порушенням чинного законодавства та за відсутності обов\’язкової згоди на вилучення землекористувача – Садівничого товариства робітників і службовців Тернопільського відділення Львівської З.Д. «ЮВІЛЕЙНЕ».

Голова правління СТ «Ювілейне» за дорученням Загальних зборів зареєстрував Заяву у відділі звернень громадян 28 січня 2008 року.

Члени садівничого товариства «Ювілейне» надіються, що депутати міської ради очистять свої лави від псевдо депутатів, врешті-решт звернуть увагу на Конституцію і законодавство України і знайдуть в собі сили прийняти рішення на користь громадян, а не крупного, за місцевими мірками, капіталу. Серед депутатів міської ради повинен панувати Закон і обов\’язок перед народом – єдиним носієм влади, а не корупція, капітал, кумівство…далі продовжувати не вистачить паперу.

Правління СТ. «Ювілейне»

Підписалося 242 членів товариства