«Секретар міської ради – бути, чи не бути? Яка ціна питання?!»

З тих пір, як кількох депутатів виключили з фракції БЮТ, в Тернопільській міській раді на протязі кількох місяців мусується проект про відправлення у відставку теперішнього секретаря міської ради Білана Тараса Богдановича. В чому ж справа?! Хто лобіює цю ідею?! Спробуємо розібратися в цій непростій ситуації.

Як відомо ця посада є квотою БЮТ згідно домовленостей, які відбулися в серпні-вересні 2006 року між представниками усіх політичних сил, які є в міській раді. Гарантом-посередником  дотримання цих домовленостей тоді виступив міський голова Заставний Р.Й.. Згідно цих же домовленостей йшов розподіл решту основних посад як виконавчої, так і представницької гілок влади у місті. Тобто місцеві політики довели громаді, що вони готові іти на певні компроміси для того, щоб стабілізувати владу в місті, навіть якщо немає жодної політичної сили, яка б мала абсолютну більшість на виборах. Цей крок показав певний рівень зрілості місцевих політиків.

Що ж сталося сьогодні такого, що дехто (за мовчазною згодою міського голови) вирішив порушити основу балансу між політичними силами в Тернопільській міській раді? Пригадаємо недавні події, коли невелику групу депутатів було виключено з фракції БЮТ в Тернопільській міській раді через порушення рішення фракції, і співставимо це з початком спроб порушити базові домовленості між політичними силами. Виявляється, що ці події відбуваються синхронно!!! А отже і замовник цих подій теж один!!!

Кому ж вигідно такий плин справ у місті, коли створюється нестабільність?! Очевидно тому, хто звик «ловити рибку у мутній воді», тобто робити свої справи тоді, коли ситуація з владою є непрозорою. Відчувається серйозний розмах і неабиякий досвід у створенні такої ситуації:

–        змінюється конфігурація чисельності депутатів у фракціях міської ради (не на користь БЮТ!);

–        створюється «димова завіса» міжусобиць в окремо взятих політичних силах (БЮТ та УНП), які є одними з найпотужніших в міській раді;

–        одночасно з цим на сесії міської ради терміново «проштовхуються» питання виділення великих земельних ділянок для тих, кому за весь час нової каденції депутатів 5-го скликання не вдавалося це зробити (не БЮТ і не УНП!!!);

–        терміново створюються мікропартії із співзвучними назвами до нині діючих політичних сил («за справедливу ………..» підготовка до наступних виборів, якщо не пройде «своя» політична сила?);

–        і нарешті головне: зняття з посади секретаря міської ради від БЮТ – це порушення базових домовленостей між політичними силами, що створює абсолютну нестабільність в сесійній залі, і приведе до суттєвого перерозподілу сил (не на користь БЮТ!).

Саме за такого розвитку ситуації в сесійній залі ставиться надійна «димова завіса» для «правильного вирішення» певних «господарських питань», які не могли бути затверджені за час роботи потужної фракції БЮТ! Очевидно, що після таких серйозних моральних, інтелектуальних і матеріальних затрат на створення цієї кризи, на карту буде поставлено дуже потужні бізнесові питання і вся громада незабаром зможе дізнатися заради чого «заварюється ця каша», тобто – яка власне ціна питання?! А «умільцем-кухарем» тут виступає той, хто тихенько відсиджується в тіні, але потім «абсолютно прозоро» руками «чесних депутатів» отримає певні преференції і матеріальні вигоди в обхід інтересів простих тернополян!!! Громада незабаром зможе дізнатися і переконатися хто це, бо великі гроші приховати неможливо!

Та власне не в цьому сьогодні справа. На мою думку міжусобиці виникають в стінах міської ради, не через різницю політичних поглядів, не через кишенькові інтереси окремих депутатів і навіть не через різний рівень їх професійності. Тут справа в підході до способу вирішення проблем, тобто в зрілості самих політиків, в рівні їхнього світогляду. Дехто глибоко переконаний, що саме сила є найефективнішим способом досягати мети, а це – погляд позавчорашнього дня. «Фізична сила краще за інтелект!» це девіз печерного світу.  Тобто ситуація, яка виникла сьогодні – це боротьба різних рівнів світоглядів, а ареною стала сесійна зала Тернопільської міської ради. І справа тут не в тому хто переможе, а в тому який же сьогодні рівень світогляду міської влади в цілому, а отже і громади, яка обрала цей склад ради. Адже обираємо собі подібних – це абсолютна аксіома! Тобто на прикладі розвитку подій з секретарем міської ради громада зможе отримати відповідь на якому етапі розвитку вона знаходиться: якщо буде загальне сприйняття цих подій тернополянами, то це – одна справа (маємо собі подібних у владі!), а якщо виникне несприйняття цього широким загалом міста – значить тернополяни уже переросли «своїх обранців» інтелектуально і морально!!! Хочеться підтвердження останнього (хоча б через соціальні опитування!), бо це дає надію, що ми не безмовна отара, а європейська спільнота, яка динамічно і стрімко розвивається.

Саме через зростання рівня світогляду можливий прихід нового суспільства. На мою думку саме в цьому є секрет тих «сорока років», які були необхідні для того, щоб побачити нову обітовану землю: справа не в часі, справа – в рівні світогляду(!), тобто в духовному рості людей, для чого нажаль потрібен час, але на щастя для кожного різний проміжок – чим більше людина працює над собою, чим більше вона мислить, тим ближче вона до духовного зросту, а отже і до виконання основного призначення людини на Землі – стати і бути Людиною!!!

В/о керівника фракції БЮТ в Тернопільській міській раді            Артимович А.