Народний депутат Андрій Павловський вважає за норму використання інвалідами сучасних авто

На сьогоднішній день права осіб з обмеженими фізичними можливостями (інвалідів), як одній із пільгових категорій населення найменш захищені державою.

Однією із таких прогалин у захисті прав інвалідів є неможливість бути власниками сучасних транспортних засобів на одному рівні з іншими громадянами. Зокрема, значна категорія інвалідів – це люди, які в силу специфіки захворювання змушені використовувати автомобілі з ручним керуванням.

Однак сьогодні чинною редакцією Закону України «Про гуманітарну допомогу» передбачено, що Комісія з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України може визнати гуманітарною допомогою, із звільненням від оподаткування та обов\’язкових платежів до бюджету легкові автомобілі, які на момент ввезення на митну територію України були виготовлені не більш як 8 років тому, з об\’ємом двигуна не більш як 1800 куб. см. Такі автівки отримуються Міністерством праці та соціальної політики Автономної Республіки Крим, управліннями соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій або Міністерством праці та соціальної політики України для подальшої передачі інвалідам.

Сучасні автомобілі, які обладнуються автоматичними коробками перемикання передач (АКПП), значною мірою полегшують керування такими автомобілями інвалідами. Разом з тим, сучасні автомобільні технології передбачають встановлення АКПП на автомобілі з робочим об’ємом двигуна від 2000 куб.см, а автомобілів з підвищеною прохідністю (позашляховиків) взагалі від 3200 куб.см.

Крім цього, сучасні автомобілі в своїй більшості обладнуються автовиробниками системами забезпечення безпеки водія, що за умови керування такими авто інвалідами є вкрай необхідним.

Андрій Павловський (БЮТ) вважає, що чинна норма ЗУ ««Про гуманітарну допомогу» застаріла, і вимагає змін. «Внесення змін до деяких законодавчих актів сприятиме зміцненню соціальної захищеності осіб з обмеженими фізичними можливостями та рівності в правах з працездатними громадянами» – вважає депутат, та підкреслює – Проектом Закону, який ми розробили, пропонується внести зміни до Закону України «Про гуманітарну допомогу» та Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» щодо звільнення від оподаткування легкових автомобілів, що ввозяться в Україну як гуманітарна допомога для подальшої передачі цих автомобілів інвалідам через органи соціального захисту населення та власників зазначених автомобілів».

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо встановлення податкових пільг на транспортні засоби)» поданий депутатом до Верховної Ради наприкінці лютого цього року. Він дійсно може набагато полегшити пересування нашими дорогами інвалідів, зробити їх шлях комфортніше.