“Сьогодні ми дуже розраховуємо на Польщу”

Інтерв\’ю прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко газеті “Rzeczpospolita” (Республіка Польща)

Вам довго довелося чекати на візит польського прем’єр-міністра. Чи означає це, що стосунки між Києвом і Варшавою погіршилися?

Зовсім навпаки! Ми маємо реальні перспективи для їх розвитку і покращення. Я переконана, що цьому сприятиме візит прем’єр-міністра і дві угоди, які ми плануємо підписати — у справі малого прикордонного руху і щодо Євро-2012.

Чи угода про малий прикордонний рух вирішить проблеми на кордоні України з Польщею?

Це важливий крок, але цього не достатньо. Коли ми готувалися до переговорів щодо нової угоди з Європейським Союзом, то одним із 23-х пунктів до обговорення включили питання безвізового руху. Добре, що Польща опинилася у Шенгенській зоні, але було би краще, щоби східний кордон цієї зони обійняв і нашу країну.

Це вимагає ущільнення українсько-російського кордону.

Проблем є багато. Однак найважливішим є розпочати переговори з ЄС. Щоб ЄС представив нам свої умови, щоб ми могли почати їх виконувати. Ми повинні бачити мету.

Чому Україна повинна опинитися у НАТО?

Україна протягом багатьох років боролася за незалежність, а тепер бореться за її зміцнення. Ми робимо кроки, які повинні це забезпечити.

Однак більшість українців не хочуть інтеграції з Альянсом. Що робить уряд, щоби переконати громадян?

На початках нашої незалежності, у 90-х роках, 70% громадян України не підтримували вступ до Європейського Союзу. Тепер ця пропорція кардинально змінилася. З НАТО є набагато складніше, бо протягом багатьох років велася антинатовська комуністична агітація. Людям треба пояснити, допомогти зрозуміти, чому ми хочемо інтеграції з Альянсом. Перед вступом до НАТО має відбутися референдум. Це надзвичайно важливо.

Ви розраховуєте на допомогу Польщі?

Польща відіграє ключову роль. Завдяки полякам Україна не почувається самотньою у своїх прагненнях. Ми розраховуємо також на позитивне рішення і підтримку інших країн-членів Альянсу. Через кілька днів до Києва приїжджає президент США Джордж Буш. Ми маємо надію, що це буде підтримка наших старань перед самітом НАТО в Бухаресті.

Чи маєте Ви намір у майбутньому зробити ставку на президентський пост?

Я хочу спокійно працювати, нехай президент також спокійно працює.

Як у Вас іде співпраця з Віктором Ющенком?

Буває непросто. Але я спокійна, бо моя команда готова до компромісу.

Як Ви оцінюєте сто днів свого правління?

Ми досягли значних успіхів. У найважливіших галузях економіки нам вдалося подолати негативні тенденції. Ми маємо економічне зростання та успіхи в боротьбі з корупцією. Виводимо економіку з сірої зони, що дозволяє значно покращити стягання податків. Це не означає, що у нас немає проблем. Найбільшою з них є інфляція, яку залишив нам у спадок попередній уряд: 17% у 2007 році. Нам потрібно пів-року, щоби це зупинити.

Незабаром в Росії зміниться президент. Яким чином буде налагоджуватися Ваша співпраця з майбутнім прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним?

У мене вже була нагода зустрічатися з Путіним, і в цьому питанні я оптимістка. Думаю, що українсько-російські відносини можна побудувати на новому фундаменті: Україна не лише робитиме заяви щодо своїх інтересів, але також поважно трактуватиме їх у двосторонніх переговорах. Найважливіше, щоби українські політики замість чужих інтересів дбали про потреби своєї країни. Я вже запросила Володимира Путіна до України.

Як Україна хоче забезпечити свою енергетичну безпеку?

Це для нас пріоритет. Ми маємо багаторічну стратегію, яка дає надію на безпеку і енергетичну незалежність. Ми хочемо передовсім заощаджувати енергію. Україна є країною недостатньо енергоощадною. Ми робимо ставку на природний газ і збільшення його видобутку в нашій країні. Ми запрошуємо польських інвесторів до співпраці. Маємо інвестиційні програми. От хоч би трубопровід Одеса – Броди – Ґданськ. Я вірю в цей проект і, якщо буде така політична воля, ми його реалізуємо, допомагаючи в диверсифікації постачання нафти до цілої Європи.

Чи Польща достатньою мірою підтримує ідею будівництва цього трубопроводу?

Тут не йдеться виключно про добудову польського відрізка. Ми повинні забезпечити збут нафти — хтось повинен її купувати і переробляти. Ми повинні також знайти постачальників. Наш уряд працює над цим.

Як Ви оцінюєте підготовку України до Євро – 2012?

Коли я очолила уряд, підготовка вже тривала. Наш Кабінет активно взявся до роботи. Я переконана, що ми досягнемо успіху. Ми створюємо позитивний клімат для інвесторів. Тендерні процедури повинні бути прозорими і доступними для всіх. Там, де інвестори не впевнені у прибутках — як при будівництві стадіонів і доріг — ми гарантуватимемо їм кошти з державного бюджету. Інвесторам допоможе також боротьба з корупцією.

Пьотр Косцінський, з Києва