Уряд Юлії Тимошенко продовжує виконувати свої зобов’язання перед людьми

Уряд Юлії Тимошенко продовжує виконувати свої зобов’язання перед людьми, в тому числі – соціального характеру.

З 1 квітня 2008 року рішенням Кабінету Міністрів України по всій країні проводиться перерахунок пенсій для 12,3 мільйона громадян України, що складає 89% від загальної кількості пенсіонерів, повідомляє прес-служба Уряду.

Внаслідок вказаного перерахунку пенсій відновлюється диференціація пенсій шляхом збільшення більше ніж у три рази заробітної плати для обчислення пенсій (з 306 до 928 гривень), збільшення вартості одного року страхового стажу з січня 2008 року з 1% до 1,2%.

Окрім того, збільшується на 12% мінімальний розмір пенсії за віком, зростає підвищення пенсій дітям війни, багатодітним матерям, жертвам нацистських переслідувань. Підвищено мінімальні розміри пенсій чорнобильцям.

З 1 квітня буде збільшено розмір пенсії тим, людям, яким з 1 січня 2008 року пенсія не збільшувалася, а також тим 120-ти тисячам пенсіонерів, які отримали надбавки до пенсії лише у розмірі 10 гривень. Збільшується розмір пенсії для 1,4 мільйона пенсіонерів, які до сьогодні отримували пенсії у розмірі меншому ніж прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

Зокрема, до категорій, які отримують підвищення пенсій з 1 квітня належать:

– пенсіонери по інвалідності І-ІІІ груп (515 тис. осіб);

– одержувачі пенсій у зв’язку з втратою годувальника (410 тис. осіб);

– особи, які досягли пенсійного віку та не мають необхідного для призначення мінімальної пенсії страхового стажу (103 тис. осіб);

– одержувачі соціальних пенсій (210 тис. осіб);

– особи, постраждалі внаслідок нещасного випадку на виробництві (48 тис. осіб);

одержувачі державної соціальної допомоги:

– інваліди з дитинства ІІ та ІІІ груп (62 тис. осіб);

– діти-інваліди (28 тис. осіб);

– особи, які не мають права на пенсію, та інваліди (12 тис. осіб).

На захист найбідніших категорій громадян спрямована і постанова Уряду від 26 березня 2008 року „Деякі питання пенсійного забезпечення громадян”, згідно з якою мінімальні розміри пенсійних виплат та допомог, які виплачуються цим людям, підвищуються до рівня прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, що з 1 квітня становитиме 481 гривню.

Особам, яким було призначено пенсію за особливі заслуги, вона буде виплачуватися понад розмір прожиткового мінімуму.

Мінімальна пенсійна виплата у зв’язку з втратою годувальника встановлена в диференційованих розмірах з урахуванням кількості дітей.

Уряд демократичної коаліції скасував негативну практику наших попередників, які встановили вибірковий підхід до встановлення розміру пенсій та залишили поза своєю увагою цілі категорії громадян України. Пенсійна політика нового Уряду має всеоохопний характер і не залишає осторонь жодного пенсіонера країни.

Уряд України передбачив постійний перегляд розміру пенсійного забезпечення у зв’язку зі збільшення прожиткового мінімуму. З огляду на це, фінансова допомога буде підвищуватися впродовж поточного року двічі – у липні та у жовтні 2008 року.

Уряд України розробляє подальші заходи щодо підвищення пенсій та поглиблення їх диференціації. Передбачено, що з 1 липня прожитковий мінімум складатиме 482 гривні, а 1 жовтня 498 гривень. Серед інших заходів соціального захисту пенсіонерів – збільшення вартості одного року страхового стажу на 15 відсотків; збільшення пенсій у зв’язку зі зростанням середньої заробітної плати у минулому році. З 1 березня розмір пенсії збільшиться до 6 відсотків у 2 мільйонів пенсіонерів.

Окрім збільшення рівня пенсійного забезпечення Уряд бере на себе зобов’язання захисту доходів пенсіонерів від інфляції. Уряд демократичної коаліції заявляє, що ніколи і за жодних обставин не буде вдаватися до боротьби з інфляцією шляхом скорочення чи консервації пенсійного забезпечення.

Соціальний захист тих верств населення, які потребують першочергової уваги з боку держави, буде пріоритетом №1 для Уряду демократичної коаліції впродовж всього періоду його діяльності.