Суд довів неправомірність дій Тарашевського і компанії

04 квітня 2008 року Тернопільський міськрайонний суд розглянув клопотання Тернопільської обласної громадської організації «Справедлива Батьківщина» про забезпечення адміністративного позову.

Суд встановив, що Тернопільська обласна громадська організація «Справедлива Батьківщина» звернулася в суд з клопотанням про забезпечення адміністративного позову, посилаючись на те, що 31.03.2008 року нею подано адміністративний позов до управління культури та туризму Тернопільської міської ради про зобов\’язання скасувати виданий дозвіл на проведення масових заходів 06.04.2008 року в палаці культури «Березіль», а в разі відсутності такого дозволу – утриматись від надання палацу культури «Березіль» для проведення будь – яких масових заходів 06.04.2008 року.

Під час розгляду Справи, клопотання про забезпечення позову представник позивача клопотання в частині зобов\’язання управління культури та туризму Тернопільської міської ради не видавати такого дозволу просив залишити без розгляду.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач зазначив, що в місцевій пресі публікувалось про проведення Тернопільською обласною громадською організацією «Справедлива Батьківщина» загальних зборів, що є не правдивим, крім того невідомі особи від імені громадської організації «Справедлива Батьківщина», розповсюджуючи неправдиву інформацію стверджували, що на запрошення Тернопільської обласної громадської організації «Справедлива Батьківщина» Тернопільщину відвідає Ю. Тимошенко, а зустріч призначена на 06.04.2008 року в ПК «Березіль».

З дозволу управління культури та туризму Тернопільської міської ради, який оскаржує позивач вбачається, що управління культури та туризму погодило надання зал ПК «Березіль» ім. Л. Курбаса 06.04.2008 року з 11 год. 00 хв. по 14 год. 00 хв. для зустрічі депутатів міської ради з виборцями.

У відповідності до ч. З ст. 118 КАС України, питання про забезпечення адміністративного позову вирішується в судовому засіданні з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розглядові таких питань.

Способами забезпечення позову у відповідності до ч. 1, 3, 4 ст. 117 КАС України є зупинення дії рішення суб\’єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржується та заборона вчинити певні дії.

Ст. 39 Конституції України передбачено, що громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров\’я населення, або захисту прав і свобод інших людей.

З листа УМВС України в Тернопільській області від 04.04.2008 року міському голові м. Тернополя адресованого Тернопільському міськрайонному суду, вбачається, що під час проведення 06.04.2008 року в ПК «Березіль» зборів, зустрічі готуються провокативні дії, що можуть призвести до масових порушень громадського порядку, створити загрозу життю та здоров\’ю їх учасників, зокрема запрошених народних депутатів, депутатів місцевих рад, а також жителів та гостей міста.

З урахуванням викладеного, враховуючи наявність існування очевидної небезпеки заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, а також в інтересах національної безпеки та громадського порядку – з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров\’я населення, або захисту прав і свобод інших людей, суд вважає, що є усі підстави для задоволення клопотання щодо забезпечення адміністративного позову і зупинення дії дозволу управління культури та туризму Тернопільської міської ради.

На підставі наведеного, керуючись ст. 39 Конституції України, ст. ст. 117, 118 КАС України, суд ухвалив:

Клопотання Тернопільської обласної громадської організації «Справедлива Батьківщина» про забезпечення адміністративного позову – задоволити.

Зупинити дію дозволу управління культури та туризму Тернопільської міської ради від 19.02.2008 року № 107/04-2 на проведення будь – яких масових заходів 06 квітня 2008 року в палаці культури «Березіль» ім. Л. Курбаса.