Виступ Юлії Тимошенко на Першому засіданні Ради керуючих ЄБРР

Я хочу поздоровити вас з початком дуже знакової події – Щорічних зборів Європейського банку реконструкції та розвитку, які відбуваються сьогодні в Україні. Я щиро бажаю вам успіху, вдалої роботи і виконання всіх планів, які ви маєте на ці щорічні збори.

Я дуже добре пам’ятаю, як ми разом з вами проходили етапи становлення. 15 років Європейському банку реконструкції і розвитку, 17 років незалежності української держави. І ми разом міцнішали і робили свої проекти. За ці роки ми з вами зробили 160 знакових проектів, ці проекти в загальному профінансовані на суму 3,5 млрд. євро. Але найголовніше, що вже сьогодні ми з вами вийшли на щорічне фінансування більш ніж 1 млрд. євро на рік. Це колосальний обсяг. І ви у нас в Україні є найпотужнішим інвестором, а ми у вас – одні з найбажаніших клієнтів, тому що ми сьогодні посідаємо 4 місце у співпраці з ЄБРР.

Безумовно, всі проекти, які зроблені нами спільно, дали колосальний поштовх розвитку економіки України. Ваш внесок в цю справу є, безумовно, дуже і дуже вагомим. І сьогодні, коли ми вже можемо констатувати, що ми маємо такий динамічний темп зростання виробництва, то, безумовно, подальша наша співпраця буде сприяти цьому процесу в Україні.

І коли ми робимо підсумки – а що дає сьогодні такий темп зростання економіки в Україні, – то, в першу чергу, ми бачимо, що майже на 33% зростає виробництво у машинобудівній галузі. Це значить, що Україна переходить до розвитку тих галузей, які можуть виробляти не сировину, а кінцевий продукт. Я дякую вам за те, що ви завжди своєю політикою інвестицій спрямовували і структурні реформи, і розвиток тих чи інших галузей. І завжди ця політика була грамотною і правильно побудованою для України.

Я вітаю те, що ЄБРР продовжує структурно посилюватися в Україні. Ми знаємо, що нещодавно у вас відкрився філіал у Дніпропетровській області, і це для мене дуже приємно, тому що я народилася там, це моя батьківщина. І те, що сьогодні ЄБРР там має свої представництва, це, безумовно, дасть додатковий розвиток регіону, який для мене є особливо близький.

Я також з великим задоволенням згадую, що буквально з перших кроків роботи нових урядів в Україні ви були поряд не тільки з кредитним ресурсами, ви були поряд з дуже важливими консультаціями, з дуже важливими порадами. Коли я вперше переступила поріг уряду, це було в 2000 р., і стала Віце-прем’єр-міністром паливно-енергетичного комплексу, ми зафіксували разом з вами колосальну проблему в Україні, коли платежі за енергоносії складали 7-10% грошима. Коли я прийшла абсолютно молодим міністром тоді в 2000 р. і зіткнулася з цією проблемою, і там потрібні були суттєві реформи, то поряд зі мною тоді став практично тільки ЄБРР. Ми відпрацювали від „а” до „я” концептуально всю систему реформування цієї сфери життя в Україні, і через 3 місяці (саме тому, що я мала вашу підтримку, не стільки внутрішніх українських сил, а вашу підтримку) ми з вами вийшли на 90% інкасації грошима проплати енергоносіїв в Україні. Це тоді було абсолютно революційне рішення. І я дякую вам за те, що ви кожен раз надаєте Україні нових і нових імпульсів.

Я думаю, що у нас, дійсно, з вами сьогодні надзвичайна важлива площина для співпраці. І почати я хотіла б з тих викликів, які сьогодні стоять не тільки перед Україною, а перед світом, – це дуже і дуже ефективне ставлення до всієї енергетичної політики. І в Україні, я дуже розраховую на те, що ви будете нашими партнерами в усіх програмах із енергозбереження, тому що, мабуть, сьогодні жодна країна не має так безглуздо витрачати такі дорогі енергетичні ресурси.

Друге, на що я дуже сподіваюсь, – це фінансування всіх проектів, які можуть відбуватися в Україні щодо альтернативних джерел забезпечення енергетичними ресурсами. Ми багато говоримо про біосировину, ми багато говоримо про використання альтернативних джерел енергії. І я дуже просила б вас, щоб ваші зусилля, ваша інвестиційна політика була спрямована саме в цю галузь, де є надзвичайно великі можливості і ми можемо досягти дуже гарних результатів.

Другий напрямок, який я хочу, щоб ви вважали пріоритетним, враховуючи сьогодні світові проблеми з продуктами харчування, враховуючи, що сьогодні продукти харчування підвищуються в ціні, в тому числі і під впливам енергетичного сектору на цю галузь. Я зараховую, що ваші фінансові можливості підтримають Україну в розвитку аграрного виробництва. Ми очікуємо в цьому році майже вдвічі більший врожай зернових, ніж це було в попередньому. Але цього не достатньо. Такі можливості і потужності, які має Україна в аграрному комплексі, можуть у повній мірі дати результати і Україні, і світові, якщо ми з вами об’єднаємо зусилля.

Я дякую вам за те, що ви були першими ініціаторами проведення муніципальних програм фінансування, які піднімали цілі галузі нашої комунальної системи. Ви дійсно вперше почали інвестувати в регіональні проекти. І сьогодні я знаю, що ця ваша робота продовжується, і коли я сьогодні зустрічаюсь з представниками місцевого самоврядування, з адміністраторами на місцях, вони говорять, що тільки ЄБРР має це як свою стратегію.

Я переконана, що і надалі у нас з вами буде все спільно виходити просто прекрасно, блискуче, ефективно, тому що ви гарні партнери і ми гарні партнери. Все, що стосується Українського Уряду, все що стосується власне і частини українського політикуму, я хочу, щоб ви знали, що на нас можна розраховувати і в реформах, можна розраховувати і стратегічних інвестиціях. Ми будемо партнерами, тому що уряд сьогодні взяв чітку стратегію на проведення реформ, направлених на прозорість усіх сфер. Ми ставимо на реформування системи правосуддя, на чинні і прозорі процедури, які супроводжують гідне життя на кожному етапі. Ми хочемо, щоб сьогодні податкова система стала такою, яка буде спрощувати і залучати інвестиції в Україну, і щоб бюрократична машина, яка нам залишилася в спадщину від Радянського Союзу, щоб вона все ж таки була подолана, а не кожен раз бюрократична машина долала чергових політиків. Думаю, що ми зможемо справитися з такими викликами, які сьогодні є перед Україною.

Завершуючи свій короткий виступ, хочу сказати, що я дуже вірю в майбутнє України, європейське майбутнє України, в майбутнє України з сильною економікою, з сильною соціальною політикою. І це значить, що я щиро вірю в наше з вами успішне партнерство. Тому хочу побажати нам удачі в цьому. І не забувайте, що ви є ще одним дуже певним шляхом України до Європейського Союзу. Пам’ятайте і про цю вашу функцію, крім фінансової допомоги і підтримки України. Я переконана, що сьогодні ваші щорічні збори також відпрацюють всі ваші стратегічні політичні напрямки роботи.

Я хочу подякувати особисто пану Президенту ЄБРР, тому що за 8 років він зробив величезний особистий внесок і в розбудову ЄБРР, і в нашу співпрацю. Я хочу, щоб ви знали, що Україна вам за це вдячна. Хочу побажати успіхів новому керівництву ЄБРР.