Юлія Тимошенко повернула Україні шельф Чорного моря, який уряд Януковича віддав сумнівній компанії

Компанія Венко, якій уряд Януковича віддав практично увесь шельф Чорного моря, була зареєстрована за кілька місяці до підписання контракту з Україною.

Про це прем’єр-міністр, лідер БЮТ Юлія Тимошенко повідомила у понеділок на зустрічі з виборцями.

«За два місяці до приходу нашого уряду до влади шельф Чорного моря – це 13 тисяч квадратних кілометрів – це скарб нашої держави – виявився відданим одній компанії, зареєстрованій на Віргінських островах в офшорній зоні за декілька місяців до цього рішення. Ця компанія має представництво чотирьох київських студенток від 1973 по 1983 рік народження», – сказала Юлія Тимошенко.

За її словами, засновницький капітал цієї компанії, яка збиралася розробляти родовища газу об’ємом 1,5 трлн. м. куб. газу, складає 12 тисяч доларів.

«Ми спочатку не могли зрозуміти, звідки це і що це. Такої мега-корупції Україна незнала ніколи. Це вже сталося після Помаранчевої революції, при діючому президентові. Коли почали дивитися матеріали, то видається, що підписано це було і освячено, і навіть кадри у ЗМІ залишились, у присутності президента. Підписував уряд Януковича», – заявила лідер БЮТ.

Чинний уряд одноголосно скасував «цю ганьбу» і повернув родовища Україні.

«Але із-за спини цих молоденьких дівчаток почали випливати такі кити – це об’єднання найпотужніших російських та донецької компанії, а також 25% належить невідомим чиновникам», – повідомила Юлія Тимошенко.

Вона підкреслила, що компанія, про яку йде мова, з уставним капіталом 12 тисяч доларів, назвала себе Венко, а справжня американська компанія Венко провела прес-конференцію та заявила, що не має відношення до цієї компанії, і американську Венко запросили бути технічним керівником проекту.

«Все це відбулося у середу, а у п’ятницю мене запросили на нараду до Ради національної безпеки та оборони на чолі з Президентом, і РНБО за виключенням деяких осіб практично різала мене на шматки за те, що ми забрали цю ліцензію. Президент не посоромився РНБО і прийняв рішення повернути ліцензію тим, у кого ми її забрали», – зазначила прем’єр-міністр.

За словами Юлії Тимошенко, Президент дав доручення Генеральному прокурору порушити кримінальну справу проти Міністра екології.

«За те, що він скасував ліцензію, а після того він (Президент) сказав, подивіться, може там і прем’єр давав доручення. Я не просто давала доручення, я давала письмове доручення скасувати і повернути державі ціле Чорне море», – наголосила лідер БЮТ.

На її думку, такі показові речі дискредитації уряду – «це план через 4-5 місяців прибрати чинний уряд і знову панувати 17 років».