Що важливіше: громада чи бізнес?

Конфлікти між жителями та будівельними фірмами стали вже буденним у різних містах України. Не є винятком і Тернопіль. Його жителі відкрито стали на захист своїх прав, вимагаючи від органів місцевого самоврядування припинити безсистемну забудову міста і рахуватися з думкою громади при прийнятті життєво важливих рішень, не тільки в зелених міських масивах, а й поруч з житловими будинками.

Не винятком і стала ситуація, яка виникла між мешканцями будинків № 49,51 по вулиці Руській та суб’єктом підприємницької діяльності Виваль О.М., що має родині відносини з Перцем В.Г. (депутат Тернопільської міської ради фракції «Наша Україна»). Біля їхніх будинків розпочато будівництво семи поверхового торгово-офісного центру, але незважаючи на те, що будівництво будинку призведе до порушення санітарно-гігієнічних норм проживання мешканців будинку №49 по вулиці Руській, будівельні роботи вийшли за межі виділеної міською радою ділянки. Результатом цього стало перекриття єдиного заїзду до двох будинків. На вимогу мешканців будинків надати документи на дозвіл не пред’явив, хоча в усній відповіді посилався на згоду міської ради на перекриття заїзду.

Заява мешканців будинків до депутатів фракції «Блок Юлії Тимошенко» було направлено з депутатським зверненням в прокуратуру міста Тернополя, а також винесено на розгляд постійної комісії міської ради з питань архітектури, будівництва та розвитку міста. На основі цього депутатами Олексієм Сандієм, Сергієм Кириком було ініційовано 20 травня 2008 року виїзне засідання комісії, на якому було підтверджено, що будівництво ведеться за межами ділянки, виділеної забудовнику та значною мірою пошкоджені каналізаційні мережі. А також вирішено рекомендувати міському голові вжити термінових заходів щодо виправлення ситуації та приведення її до вимог чинного законодавства.