Депутати від БЮТ не дозволили спорудити на Тернопіллі сміттєспалювальний завод

Передроектні проробки варіантів будівництва сміттєспалювального заводу у місті Тернополі узагалі зняли з розгляду сесії, завдяки беззаперечним доказам депутатів від БЮТ. Аби остаточно довести депутатському корпусу Тернопільської міської ради та всій громаді тернополя, що сміттєспалювальний завод – велика шкода місту, виступ депутата міськради від партії «Батьківщина» Віктора Мричко затягнувся майже на годину часу. За словами пана Віктора, який також очолює екологічну інспекцію в області, сміттєспалювальний завод — це такий проект від якого відмовилися багато областей України, через шкідливість диму від спалювання сміття.

Варто зазначити, що Рада Європи нещодавно прийняла рішення щодо переобладнання всіх сміттєспалювальних заводів у сміттєсортувальні до 2010 року, а якщо ми, тернополяни, прагнемо йти до європи, то на сесії потрібно піднімати відповідно питання про пошук інвесторів для спорудження сміттєсортувального комплексу, — заявив пан Мричко. — Подібну пропозицію, щодо побудови сміттєспалювального заводу одночасно отримало і місто Тернопіль і Волинська область, але на відміну від нашого мера, Волинські високопосадовці одразу ж відмовилися, розуміючи шкоду цього заводу.

Нещодавній коментар міського голови Романа Заставного, який чомусь переконаний, що запахів від сміттєспалювального заводу не буде має «беззаперечні докази». За його словами: «По розі вітрів під викиди з заводу підпадає моя хата, то чому мешканцям Тернополя переживати…». Але справа в тому, що вітри мають природню здатність змінювати напрям, а також хата у нашого мера далеко не одна.

Суттєві недоліки сміттєспалювання, про які розповів Віктор Мричко є більш переконливими ніж вищезгадані слова мера. А саме:

1.                      Відсутній висновок Державної екологічної експертизи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України по запропонованій зарубіжній технології та обладнанню термічної обробки твердих побутових відходів та мулових осадів стічних вод у роторних бойлерах;

2.                      Недоопрацювання щодо технологічного процесу сушки мулових осадів, який виключає існування мулових майданчиків та прив’язки його до загальної технологічної схеми заводу;

3.                      Явні недоопрацювання щодо викидів забруднюючих речовин в атмосферу від спалювання відходів, а саме відсутні розрахунки розсіювання забруднюючих речовин в атмосферне повітря з врахуванням фону та рози вітрів;

4.                      Передпроектними проробками не передбачено будівництво цеху по осушуванню мулу очисних споруд як першої черги будівництва сміттєпереробного (сміттєспалювального) заводу, і тільки в такому варіанті могло б розглядатися питання сміттєпереробного (сміттєспалювального) заводу;

Також передбачається транспортування відходів із сміттєзвалища в с.Малашівці Зборівського району для спалювання. З представлених документів незрозумілий вплив на навколишнє природне середовище і здоров’я людей, який може бути від даного сміттєпереробного (сміттєспалювального) заводу.

Ми депутати Тернопільської міської ради від БЮТ проти спорудження сміттєспалювального заводу, зате за сміттєпереробний комплекс, — заявив пан Мричко. — Для прикладу, у Чернівцях депутати вже підтримали пропозицію щодо спорудження сміттєсортувального та переробного комплексу і зараз вони шукають інвестора, який спорудить три корпуси комплексу. Корпуси будуть у трьох вигідних точках по області так розміщені, що всі райони Чернівецької області зможуть без проблем звозити своє сміття для сортування та переробки.

До речі, подібний сміттєсортувальний та переробний комплекс планується спорудити у Козові. Про це розповів у газеті Козівської районної ради «Вільне слово» заступник сільського голови. Сміттєпереробний завод, який пропонує спорудити у Козові Австрійсько-Українська фірма «Три кита» має обслуговувати територію в радіусі 40 кілометрів. І саме зараз проводяться громадські слухання та пошук інвестиційних проектів для втілення проекту в життя.

Чому ж тоді наша міська рада не може зрозуміти та підтримати саме те, що буде корисним для міста та всієї міської громади?! —наголосив пан Віктор Мричко.