Жадібність до Тернопільської земельки зростає з кожним сесійним засіданням.

Оминувши законність та деякі моральні людські цінності, на сесії Тернопільської міськради, 22 травня знову пройшло масове лобіювання земельних інтересів відомих у місті: депутата міськради від НУНС Василя Лила, скандально відомого дерибанщика і хабарника Сергія Тарашевського і основного спонсора партії НУНС в області Зеновія Щепановського.

Ох земелько, свята земелько,

Божа ти дочечко! Як радісно тебе

Загрібати до купи, в одні руки…

Приобрітав би тебе без ліку…

Карпенко Карий «Сто тисяч»

Не інакше як словами Карпенка Карого можна охарактеризувати прагнення політиків-бізнесменів сьогодення.

Відтак, пан Щепановський на останньому сесійному засіданні прагнув узаконити свої протиправні дії. І в порядок денний ввійшло питання під номером 112 про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки площею 0,6 га. для завершення будівництва житлового будинку по вулиці Березова. Особливо це питання викликало найбільше обурення депутатів від БЮТ, адже знахабнілий будівельник почав будувати дім навіть не маючи дозволу на проект затвердження і лише зараз, намагається виправити ситуацію, коли будова на завершенні. Подібні питання лобіював пан Манзій, голова фракції НУНС в міськраді, який гордо виступив, щодо узаконення самовільного будівництва по вулиці Головацького,1 ПП «Тернопільській будівельній фірмі «Будівельник» (власник З.Щепановський), а згодом і попросив депутатів підтримати його питання по виділенні землі на Юності тій же фірмі. Варто зазначити, що всі вищеназвані проекти не відповідають закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік», а земельне питання по вул.. Юності узагалі не виносилося на постійну депутатську комісію Тернопільської міської ради з питань архітектури та містобудування, у зв’язку з цим його взагалі не мали б права виносити на сесію.

До питань земельного дерибану пана Василя Лила, виникли зауваження не лише у депутатів від партії «БЮТ», але й у юридичної служби міськради. Питання про відведення земельної ділянки площею 5,5 га. по вулиці Володимира Великого та відведення 1,5 га. по вулиці Коновальці–Рєпіна ТОВ «Житло» (власник В.Лило) отримало умозаключення юридичної служби: «Даний проект рішення суперечить вимогам Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та внесення змін до деяких Законів України», якими передбачено надання земельних ділянок на аукціонах», завізований всіма члена юридичного відділу. Зате питання все ж таки розглядатиметься на сесії.

Без уваги на 17 сесії не залишили і наболілу проблему «Ювілейного». Щоб позбутися надоїдливого суперника ПП «Проекспорт», який заважає Тарашевському остаточно заволодіти 9 га. «Ювілейного» виключений з БЮТ депутат Ігор Побер виручив товариша по корупційному цеху С. Тарашевського і виступив на сесії з проханням скасувати акт вибору земельної ділянки ПП «Продекспорт». Дане питання має розглядатися на найближчому пленарному засіданні.

Варто зазначити, що окрім дерибану землі депутати вміють і домовлятися про її розподіл. Взамін за ділянку в розмірі 0,4 га по вулиці Куліша, яку мають підтримати нашоукраїнці, депутат партії «Свобода» Дулеба пообіцяв підтримку своєї партії в лобіюванні земельних інтересів деяких депутатів від НУНС. Не виключено, що за якусь вигідну пропозицію наш мер Роман Заставний з запалом відстоював забудовника на вулиці Руська, 51, який нахабно виліз за межи дозволеної йому території і вирив котлован на проїзній частині до двох під’їздів. Забудовник є близькою родичкою Вадима Перця депутата міськради від НУНС і саме свого одно партійця до останнього відстоював пан Заставний на сесії. Мабуть, ці депутати та сам міський голова вважають, що саме про таку співпрацю та такі дії політичних сил на благо Тернополя мріють тернополяни.

Подібне обєднання інтересів між фракцією НУНС та командою Тарашевського — це питання, з яким виступив на сесії депутат нашоукраїнець Вербицький. В питанні йшлося про виділення земельної ділянки площею 4 га. в парковій зоні для ПП «Арена розваг». Не виключено, що саме ПП «Арена розваг» — це спільна власність родинного клану Лила-Тарашевських.

Цікава позиція в даній ситуації і нашого мера, який на всеможливі прагнення депутатів від БЮТ зупинити і не допустити масового дерибану земель та беззаконня в стінах міської ради лише єхидно промовляв : «Можете не старатися, тернополяни і так вас не почують!».