Юлія Тимошенко: \”Мені боляче, що так чинить президент\”

Інтерв\’ю журналу \”Русский Newsweek\”

Глава секретаріату президента Віктор Балога в недавній публікації порівняв вас з Гітлером. Ви б могли аналогічно порівняти з кимось Віктора Ющенка?

Я цього не стану робити. А щодо Балоги, я, чесно кажучи, не розумію, за якими ознаками він мене оцінював. Якби він був уважніший, він звернув би увагу, що в мене як мінімум немає вусів!

А чому ви досі тягнете з новою Конституцією і не вносите її до парламенту?

Тому що у нас поки що немає впевненості в підтримці двох третин парламенту. Але ми ведемо постійні консультації з цього приводу.

І з Партією регіонів Віктора Януковича?

Так, і з ними теж.

Через якихось посередників?

Ні, безпосередньо, як і зі всіма іншими фракціями в парламенті. І як тільки ми відчуємо, що у нас є 300 голосів, ми відразу ж подамо Конституцію.

Ви зробили все можливе, щоб зберегти відносини з Віктором Ющенком?

Так. Ми під тиском президента і заради нашої демократичної коаліції проголосували за закон про Кабінет Міністрів, який дає надзвичайні повноваження секретаріату президента і Раді національної безпеки. Так зник останній докір, який президент кидав в наш бік. Але почали тягати на допити в прокуратуру чиновників, представників казначейства, членів уряду, в тому числі й керівників Фонду держмайна, які не стали на корупційні рейки. Цих людей і їхні сім\’ї просто замучили за дорученням президента.

Можна стверджувати, що після подій останніх днів ваші відносини з Віктором Ющенком вже пройшли точку неповернення?

Це занадто. Я думаю, не треба поспішати робити висновки. Ми все одно намагатимемося зберегти демократичну коаліцію, тому що на даний момент іншої альтернативи немає.

Тобто, все ще є шанси, що на майбутніх президентських виборах ви, як обіцяли раніше, підтримаєте Віктора Ющенка?

(Після довгої паузи.) Ні. Я б так не трактувала мої слова.

Останнім часом ви все частіше й частіше згадуєте часи Леоніда Кучми. Ви можете прямо сказати, що Ющенко став для вас другим Кучмою?

Це дуже пряме запитання. Я можу сказати тільки одне: мене дуже дивує, що той демократичний президент, якого весь народ, вся наша демократична команда, в тому числі й я, практично на руках внесли на пост президента, сьогодні порушує проти нас кримінальні справи. Він фактично репресує свою команду! Репресує за те, що ми почали реальну боротьбу проти корупції! Мені боляче, що так чинить президент.

Ви все частіше й частіше говорите про корумпованість помаранчевої команди. Створюється враження, ніби ви вже зовсім відокремили себе від колишніх соратників.

У вас помилкове враження. Ми все ще частина помаранчевої команди. Я взагалі один з небагатьох носіїв принципів та ідей помаранчевої команди!

Але створюється відчуття, що ще трохи, і ви готові будете очолити загальнонаціональну акцію «Україна без Ющенка»…

Навіщо ви так. Я думаю, що сьогодні у нас є шанс все вирішити інакше – спокійно і толерантно. Я в цьому впевнена. І чекаю того ж від Віктора Ющенка.

\”Русский Newsweek\”, 26 травня-1 червня 2008, № 22 (195)

Мустафа Найєм