Для чого закон, коли в місті є «цар»

На протязі всього опалювального сезону в громадську приймальню «Блоку Юлії Тимошенко» в місті Тернополі за допомогою звертались мешканці, які проживають по вулиці Фабрична та Злуки, саме ці будинки яким подається опалення з котельні ВАТ «Текстерно».

Проблема полягала в тому, що рахунки, які почали приходити по оплаті за опалення є непосильними для їхнього сімейного бюджету, так як тариф на опалення для цих будинків був в 2-3 рази вищим ніж по місту.

Вивчаючи дане питання депутатом міської ради «Блоку Юлії Тимошенко» Сергієм Кириком, було встановлено, що 31 жовтня 2007 року  Виконавчим комітетом Тернопільської міської ради було прийнято рішення за №1663 “Про погодження тарифів на теплову енергію ВАТ “Тернопільське об’єднання “Текстерно” за яким  погоджувалось відпуск теплової енергії ВАТ “Текстерно” для сторонніх споживачів, для комунально-побутових споживачів 181 грн. 28 коп. за 1 Гкал, для споживачів, що фінансуються з бюджету 260,86 грн. Гкал., для промислових та інших споживачів — 268,86 грн. за 1 Гкал. Цим же рішенням житлово-експлуатаційним конторам, що обслуговують житлові будинки за адресами Злуки 1, Фабрична 3, 5, 7 та відомчих будинків ВАТ «Текстерно»  погоджено застосовувати новий тариф.

У той же час при прийнятті даного рішення порушено ряд норм чинного законодавства України, зокрема статей 8,9,21,25 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Крім того дане питання повинно було розглядатися профільною депутатською комісією Тернопільської міської ради, однак воно не було навіть подане на розгляд депутатам.

Виходячи з вищевказаного депутатом Тернопільської міської ради Сергієм Кириком були направлені депутатські звернення в представництво Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Тернопільській області з проханням провести експертизу рішення Виконавчого комітету Тернопільської міської ради щодо неправомірного підняття тарифів на тепло та вжити заходів, щодо захисту прав та законних інтересів мешканців вищевказаних будинків. Також було направлене депутатське звернення в прокуратуру міста Тернополя з проханням відреагувати на вищенаведені факти та внести прокурорський протест на рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради № 1663 від 31 жовтня 2007 року.

18 лютого 2008 року на ім\’я депутата була направлена відповідь з  представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Тернопільській області,  де повідомляється, що представництвом проведена експертиза регуляторного акту рішення Виконавчого комітету Тернопільської міської ради № 1663 від 31.10.2007 року «Про погодження тарифів на теплову енергію ВАТ «Текстерно» та встановлено, що даний регуляторний акт був прийнятий без дотримання вимого статей 4, 5, 8 та 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

22 лютого 2008 року на ім\’я депутата С. Кирика направлена відповідь прокуратури міста Тернополя, де зазначається, що в ході проведеної прокуратурою міста за вашим зверненням перевірки даний факт порушення вимог закону підтвердився, а тому за результатами перевірки прокуратурою міста Тернополя принесено протест на згадане вище рішення виконавчого комітету міської ради із вимогою щодо його скасування.

На сьогоднішній день на превеликий жаль прийнявши рішення, яке грубо порушило Закон України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”, Виконавчий комітет на чолі з міським головою Романом Заставним, які практично обікрали наших громадян, не вживають заходів щодо проведення перерахунків мешканцям, які змушенні були оплачувати за опалення на протязі зимового періоду за значно завишиним тарифом це при тому, що опалювати будинки припинили з середини лютого, а нарахування продовжувалось за цим же тарифом весь опалюваний сезон. Слід зазначити, що ігнорується стаття 21 Закону України «Про прокуратуру», де зазначено, що опротестований акт підлягає обов\’язковому розгляду відповідним органом, а в нашому випадку Виконавчим комітетом у десятиденний строк.

Враховуючи висновки Держкомпідприємництва та протест прокуратури депутатом С. Кириком 4.04.2008 року зареєстровано проект в міській раді на скасування рішення виконавчого комітету №1663 та проведення перерахунків мешканцям будинків, які опалюються котельнею ВАТ «Текстерно». Завдяки рішучим діям представників від БЮТ, а також судових позовів від обдурених громадян Виконавчий комітет все ж таки скасував своє рішення, зате основна проблема залишається відкритою, адже за повернення коштів представники влади ще не думають братися. У зв’язку з цим Сергій Кирик в черговий раз подав звернення до прокуратури, щодо проведення перерахунків, по тарифах на опалення виконавчими структурами. Тому  боротьба за терноплян, які були обмануті міською владою буде продовжуватися і „Блок Юлії Тимошенко” на Тернопіллі на стороні громади, а тому за відшкодування заборгованих коштів.