Міська влада ігнорує проблеми 35 тисяч тернополян

Напередодні кожних чергових виборів ми часто чуємо від різних політичних сил, а то й окремих кандидатів ряд обіцянок, що мають виконатися після виборів. І немало важливий акцент, зазвичай, ставиться на вирішення наболілих проблем житлово-комунальної сфери, що за багато років накопичились у жителів нашого міста – ремонт покрівель, доріг, забезпечення нормальної роботи комунікацій, щодо стабільного тепло- та водопостачання, благоустрій прибудинкових територій.

Мабуть, у програмі кожної політичної сили, кожного кандидата на міського голову задекларовано ряд заходів, щодо покращення стану житлово-комунального господарства м. Тернополя та реформи галузі в цілому.

Однак, насправді, після закінчення виборчої кампанії з її ейфорійно-обіцяльними гаслами кандидатів та блоків переважна більшість програм та зобов’язань перед виборцями продовжують своє існування за сценарієм  народної приказки: «обіцянки-цяцянки, а дурному – радість». Схоже, голослівно-декларативні програми та обіцянки переважної частини політсил і чинного міського голови Романа Заставного залишилися лише на папері. Більше того, діюча влада, здається, не лише не бажає виконувати свої зобов’язання, але, подекуди, свідомо блокує їх виконання.

Так на чергову 17 сесію міськради, що відбулася 26 червня 2008 року, депутатом від БЮТу, головою постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства та благоустрою Юрієм Вересюком був запропонований до розгляду проект рішення про внесенню змін і доповнень до титулу капітального ремонту житлового фонду м. Тернополя.

Проект є результатом майже річної роботи управління житлово-комунального господарства, профільної комісії та частини депутатського корпусу від Блоку Тимошенко міськради, коментує Юрій Вересюк. Це розгляд більше 1000 звернень громадян до управління та депутатів, це десятки виїздів по огляду об’єктів, проблеми сотень будинків, що потребують нагального вирішення – у одних протікає покрівля, у інших постійно виходять з ладу комунікації, затоплюючи підвали і квартири мешканців, треті потребують відновлення міжбудинкових проїздів, де не те що проїхати, але, інколи, пройти важко. За результатами цих звернень і було сформовано титул (список) найбільш проблемних будинків, що потребують термінового капремонту. А це близько 150 будинків, у яких мешкають біля  20 тисяч тернополян!

Однак проблеми жителів були грубо проігноровано. Перший раз – виконавчим комітетом Тернопільської міської ради, який на власний розсуд розподілив кошти, затверджені сесією міської ради у бюджеті м. Тернополя на 2008 рік. Вдруге – депутатами Тернопільської міської ради на черговій сесії 26 червня, – за включення проекту до порядку денного сесії ради проголосувала лише фракція Блоку Юлії Тимошенко, представник якої власне і виніс проект рішення. І лише на 18 сесії міськради, що відбулася 3 липня проект було затверджено.

Не менш гострими є питання жителів гуртожитків ВАТ «Текстерно» по вулицях Злуки – Текстильна. Тут  цілий комплекс проблем, але, мабуть, найбільш гостро стоїть проблема опалення та постачання гарячою водою цих будинків.

Як зауважив бютівець Юрій Вересюк, на елементарні потреби жителів цих будинків, гарантованих Конституцією прав на отримання гідних і нормальних умов проживання, міське керівництво мало би давно звернути увагу. Тривалий час проблема вивчалася, і на сьогоднішній день існує цілком реальний шлях її вирішення – підключення системи теплопостачання гуртожитків до міських мереж. Проте, чомусь, ніхто крім депутатів БЮТу  цим практично не переймається. А деякі пожвавлення у окремих представників  представницької гілки влади відбувається лише під час винесення земельних питань. І остаточно незрозуміла позиція Тернопільського міського голови, який привселюдно, на сесії міськради говорить, що організував, задля врегулювання питання, трьохсторонню зустріч між представниками міськради, керівництвом «Текстерно» та людьми, що проживають у гуртожитках і сам на неї не приходить.

Задля комплексного вирішення проблеми теплопостачання гуртожитків необхідно насамперед виготовити проектно-кошторисну документацію вартість якої від 900 тис до 1 млн. гривень. У той же час, у міському бюджеті виділено мільйон на програму озеленення. А що мешканцям робити зимою? Майже 14 тисяч тернополян має «грітися» спогляданням саду каменів? Звичайно, благоустрій міста – немало важлива річ, але, напевно, починати потрібно із вирішення життєво-необхідних проблем, зокрема забезпечення нормальними житловими умовами мешканців цих будинків.

Ще одна важлива проблема мешканців гуртожитків – зайво сплачені кошти за послуги теплопостачання. Нагадаємо, минулого року виконком прийняв рішення про затвердження завищених тарифів на послуги теплопостачання для жителів цих гуртожитків та мешканців будинків по вул. Фабричній 3, 5, 7 та просп. Злуки, 1. На виконання протокольного доручення депутата від Блоку Юлії Тимошенко Сергія Кирика на 17 сесії міськради у змінах до бюджету передбачено кошти на відшкодування зайво сплачених коштів для мешканці вул. Фабричної та Злуки, 1. Однак питання відшкодування переплачених грошей для жителів інших будинків по вул. Злуки – Текстильна ще не вирішено. За словами депутата Кирика,  питання відшкодування і надалі вивчається. Наразі, зроблено відповідні запити двох депутатських комісій ( бюджетної та з питань житлово-комунального господарства) до ВАТ «Текстерно» щодо представлення інформації, яка дозволить прорахувати суму відшкодувань. Після того, як буде визначена необхідна сума, я буду виступати з ініціативою внесення у бюджет відповідних змін.

І на всі ці проблеми діюча влада або взагалі не реагує, або, в окремих випадках, просто блокує їх вирішення.

У четвер 3 липня після проведення сесії міської ради, представники  гуртожитків, обурені грубим ігноруванням їх проблем влаштували акцію протесту під стінами міської ради, а у вівторок 8 липня – пікет під стінами мерії. Пікетуючими  висунуто ряд вимог до міського керівництва, зокрема, щодо організації трьохсторонньої зустрічі між мешканцями будинків, представниками Тернопільської міської ради з участю міського голови та керівництвом ВАТ «Текстерно». Люди заявили, що такі акції будуть проводитися постійно, допоки їх вимоги не будуть виконані. У той же день була подана заявка на пікет на наступний день.