Тернопільська, Львівська та Івано-Франківська обласні ради одночасно прийняли звернення до Папи Венедикта XVI

З ініціативи голови Тернопільської обласної ради, члена бюро обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Михайла Миколенка прийнято звернення до Папи Венедикта XVI з проханням надати Українській Греко-Католицькій Церкві статусу патріархату.

— На прохання релігійних громад, які звернулися до голів районних рад Тернопільської області відбулася координаційна рада, де основним питанням було винести на сесію обласної ради прохання громади про визнання за Українською Греко-Католицькою Церквою статусу Патріархату, — каже Михайло Миколекно. — Опрацювавши це питання, я запропонував головам Львівської та Івано-Франківської областей підтримати пропозицію і так само на сесії обласної ради прийняти звернення до Папи Венедикта XVI з проханням визнати патріарший статус Української Греко-Католицької Церкви. Голови цих областей підтримали мою пропозицію, адже саме у Львівській та Івано-Франківській областях основна більшість населення — греко-католики.

На сесії Тернопільської обласної ради, 8 липня дане звернення було підтримане і голосування проводилося одночасно з голосуванням у Львові та Івано-Франківську.

— Папі Венедиктові XVI наше прохання передасть Кардинал Леонардо Сандрі, який скоро буде у Зарваниці і саме там, за підписом трьох голів обласних рад ми віддамо йому звернення, — пояснив Михайло Миколенко. — Українська Греко-Католицька Церква відіграє сьогодні важливу роль, особливо для тих християн, які ще добре пам’ятають час, коли за любов до Церкви жорстоко переслідували та карали. Саме ці спогади, ця історія сьогодні, в наш час сприяють єдності Церков.

Його Святості Папі Венедиктові XVI

Слава Ісусу Христу !Ваша Святосте !

Звертаємося до Вас із проханням визнати за Українською Греко-Католицькою Церквою статус Патріархату.

Католики східного обряду (греко-католики) – послідовники Берестейської унії 1596 року, яку підписали з Римським Апостольським Престолом єрархи Київської Митрополії.

Незважаючи на офіційну заборону та жорстокі переслідування в добу тоталітаризму, Церква зберегла свої єрархічні структури, а в грудні 1989 року домоглася офіційної легалізації.

Українська Греко-Католицька Церква належить до Церков візантійського обряду. Вона перебуває у повному сопричасті з Римським Архиєреєм і визнає Його верховенство.

Сьогодні вона займає друге місце в Україні за кількістю релігійних громад. Серед Східних Католицьких Церков власного права за чисельністю вірних Українська Греко-Католицька Церква є найбільшою. В Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областях Українська Греко-Католицька Церква переважає як за чисельністю парохій і вірних, так і за масштабністю соціальної і харитативної праці.

Упродовж складного та жертовного історичного шляху Українська Греко-Католицька Церква досягла духовної зрілости, яка виявилася у повноті та багатогранності монашого, літургійного, душпастирського і молитовного життя українського народу. Особливе значення для українського суспільства має свідчення мучеників, які в духовному плані протистояли тоталітаризму і сьогодні є джерелом надії в дуже складних пострадянських обставинах. Українська Греко-Католицька Церква відіграє сьогодні важливу екуменічну роль і сприяє єдності Церков.

На наше глибоке переконання, ця Церква досягнула якості та рівня патріархату і має всі підстави для того, щоб бути визнаною як Патріарша Церква.

Все означене дає нам підстави висловити побажання до Вас, Святий Отче, визнати патріарший статус Української Греко-Католицької Церкви.

Визнання Патріархату Української Греко-Католицької Церкви стало б воістину доленосним рішенням для подальшої діяльности Церкви та розвитку Української Держави.

Водночас Івано-Франківська, Львівська та Тернопільська обласні ради просять про проголошення святими двох духовних батьків української нації – Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького та Слуги Божого Патріарха Йосифа Сліпого – ісповідників віри. Їхнє щире служіння вірі Христовій та власному народу є прикладом для наслідування і заслуговують на найвище почитання і в Церкві, і в суспільстві.

З проханням благословення і молитви

Голова Івано-Франківської обласної ради                                                Ігор Олійник

Голова Львівської обласної ради                                                               Мирослав Сеник

Голова Тернопільської обласної ради                                                       Михайло Миколенко

ЗВЕРНЕННЯ

Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних рад
до Його Еміненції Кардинала Леонардо САНДРІ Префекта Конґреґації для Східних Церков

Слава Ісусу Христу !Ваша Еміненціє!

Вітаючи Вас із нагоди візиту до України та паломництва до Марійської духовної святині у Зарваниці, на християнській щедрій і гостинній Тернопільщині, разом із найщирішими словами привітань і побажань звертаємось до Вас від імені громадськості Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей, висловлюючи найсокровенніші прохання наших громадян.

Хочемо запевнити Вас у тому, що всенародним бажанням духовенства та вірних є визнання Римським Апостольським Престолом Патріархату Української Греко-Католицької Церкви, яка мученицькою жертвою засвідчила свою тверду віру у Христа та Його Церкву, як і непорушну вірність намісникам Святого Апостола Петра, даючи приклад гармонійного поєднання вселенського виміру Христової Церкви з любов’ю до рідної Української землі та культури.         Висловлюємо впевненість у зрілості як самої Церкви, яка вийшла з новітніх катакомб, так і історичних обставин в Україні та світі для визнання повноти Патріаршого устрою Української Греко-Католицької Церкви. Переконані, що визнання Патріархату Української Греко-Католицької Церкви стане також визначальним кроком на шляху до єднання українців-християн в єдину Помісну Церкву, не порушуючи сопричастя Церков.

Водночас просимо Вашої підтримки щодо проголошення святими двох велетнів духу, славетних синів землі нашої, ісповідників віри і духовних батьків, Первоєрархів Українського народу – Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького та Слуги Божого Патріарха Йосифа Сліпого. Їхній незаперечний духовний і моральний авторитет серед народу, подвиг власного життя, посвяченого наслідуванню Христа, й далі приносять плоди Божої Благодати, чудесні зцілення та навернення, примирення і любов до Бога та ближнього.

Звертаємося до Вас, Ваша Еміненціє, з проханням передати ці переживання і побажання Святішому Вселенському Архиєрею Венедиктові ХVІ Папі Римському разом із найсердечнішими словами вдячности та молитовної підтримки.

Прийнято:на сесії Івано-Франківської обласної ради м.Івано-Франківськ, 8 липня 2008 року

Голова Івано-Франківської обласної ради              Ігор Олійник

на сесії Львівської обласної радим.Львів, 8 липня 2008 року