БЮТ робить крок до суспільного мовлення, – Андрій Шевченко

Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендував Верховній Раді прийняти у першому читанні закон «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», який врегульовує діяльність Національної телекомпанії та Національної радіокомпанії України.

Про це повідомив Перший заступник Голови Комітету, народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко.

За рішення одноголосно проголосували представники БЮТ, ПР та НУНС.

«Ми дивимося на цей закон як на прообраз майбутнього закону про суспільне мовлення. Уже зараз, на перехідному етапі, він дозволить почати виведення державного телебачення та радіо з правового хаосу», – пояснив автор законопроекту Андрій Шевченко.

Закон передбачає формування колегіальних органів управління – Рад НТКУ та НРКУ, які призначатимуть та звільнятимуть керівників компаній, затверджуватимуть програмну політику, контролюватимуть виконання бюджету компаній. До кожної з рад входить по 17 осіб: 4 – від Президента України, 9 – від Верховної Ради, 4 – від громадських організацій. Керівників НТКУ та НРКУ призначатимуть терміном на 3 роки.

Закон зобов\’язує фіксувати видатки на НТКУ та НРКУ окремими рядками у Державному бюджеті України. Кошторис НТКУ має складати не менше 0,1%, а НРКУ – не менше 0,05% від держбюджету.

Цензура НТКУ та НРКУ, а також втручання органів влади у їхню діяльність забороняються.

Законопроект розроблений громадською організацією «Центр суспільних медіа» із залученням медіа-юристів Тараса Шевченка та Андрія Нечипоренка. Для консультацій щодо законопроекту була утворена ініціативна група, до якої увійшли представники Держкомтелерадіо, НТКУ, громадських організацій.

Необхідність швидких змін до закону пояснюється, зокрема, невідповідністю НТКУ та НРКУ чинному закону «Про телебачення і радіомовлення»: обидві компанії працюють без легітимних статутів та без законного механізму призначення і звільнення керівництва.

Створення суспільного мовлення є одним з інформаційних пріоритетів виборчої програми БЮТ «Український прорив».