Несанкціоновані сміттєзвалища – проблема для громад

Державна екологічна інспекція у Тернопільській області веде невпинну боротьбу із несанкціонованими сміттєзвалищами на території області.

Про це повідомив начальник екологічної інспекції області, депутат Тернопільської міської ради від БЮТ Віктор Мричко.

Під час перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства на території Підгороднянської с/р Тернопільського району виявлено незаконне сміттєзвалище твердих побутових відходів, розміщене у глиняному кар’єрі.

— Відповідно до вимог чинного законодавства був складений акт перевірки, здійснені проміри несанкціонованого сміттєзвалища, а голові сільської ради виданий припис – у визначений термін ліквідувати виявлене сміттєзвалище твердих побутових відходів, — уточнив пан Мричко. —  До речі, це вже не перший зафіксований випадок, коли органи місцевого самоврядування порушують вимоги ст. 21(и) Закону України “Про відходи” (повноваження органів місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами) і притягуються за це до відповідальності.

За розміщення твердих побутових відходів без дозволу Підгороднянській сільській раді Державною екологічною інспекцією нараховані збитки на суму 77 102,3грн. і направлена для добровільної сплати претензія.

Схожа ситуація, за словами Віктора Мричка, склалася і у Петриківській сільській раді Тернопільського району, де внаслідок засмічення земель навколишньому природному середовищу завдано шкоди на суму  30 738,46грн.

Питання правомірності пред’явлених до сільських рад претензій на сплату завданих збитків вирішить суд. А за неналежне виконання обов’язків, що призвело до засмічення земельних ділянок, Підгороднянського та Петриківського сільських голів Державна екологічна інспекція притягнула до адміністративної відповідальності.