КРУ виявило зловживання в сільськогосподарській галузі

Одним з основних питань ревізій за останній місяць роботи КРУ в Тернопільській області була перевірка законності отримання сільгоспвиробниками державної фінансової підтримки. Про це повідомив виконуючий обов’язки начальника Контрольно-ревізійного Управління Тернопільської області, керівник фракції «Батьківщина» в обласній раді Ігор Романків.

— Впродовж 2005-2007 років підприємства агропромислового комплексу регіону одержали державної фінансової підтримки на загальну суму 213718,2 тис. грн. Проведеними контрольними заходами встановлено порушень, що призвели до безпідставного надання 1615,2 тис. грн. державної фінансової підтримки, —розповів пан Романків. — Варто зазначити, що однією з основних причин, які призвели до незаконного отримання дотацій було те, що керівники сільськогосподарських підприємств подавали до комісій документи на отримання дотацій при наявності заборгованості більш, як півроку зі сплати платежів до місцевих бюджетів, а також платежів до Пенсійного фонду, чим було порушено вимоги Порядків надання дотацій, затверджених Урядом.

Таким чином 24 сільськогосподарські підприємства в результаті незаконно отримали 1117,0 тис. грн. дотації на посів озимих та ярих культур, 10 – на часткову компенсацію вартості мінеральних добрив вітчизняного виробництва на  205,1 тис. грн.

— На сьогоднішній день із загальної суми виявлених порушень до державного бюджету повернуто 67,8 тис. грн., — зауважив керівник КРУ в області.

Для здійснення державної програми фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення короткострокових та середньострокових кредитів, одержані бюджетні кошти в сумі 54693,8 тис. грн. були розподілені між 360 сільськогосподарськими підприємствами області. Зустрічні звірки встановили, що 9 сільгосппідприємств безпідставно отримали фінансової підтримки на загальну суму 176,5 тис. грн.

— Перевіркою коштів, виділених на утримання апаратів управлінь встановлено фінансових порушень на загальну суму 51,2 тис. грн., — розповів Ігор Романків. — Варто додати, що навіть Головним управлінням агропромислового розвитку Тернопільської ОДА, де чисельність працівників є незначною,  протягом ревізійного періоду із зарплати працюючих інвалідів зайво нараховано та сплачено внесків до Пенсійного фонду на суму  17,5 тис. грн. Аналогічне порушення було виявлено при проведенні ревізії Управління агропромислового розвитку Зборівської РДА на суму 4,2 тис. грн. Крім цього, в Головному управлінні виявлено наднормативне списання ПММ на суму 1,0 тис. грн. та зайве відшкодування відрядних витрат на суму 2,6 тис. грн., завищення вартості основних засобів на 10,5 тис. грн., лишки товарно – матеріальних цінностей на суму 9,5 тис. грн.

За результатами ревізій голові Тернопільської облдержадміністрації направлено лист щодо вирішення питання доцільності перебування на займаній посаді начальника Головного управління агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Хоми А.І. Про даний факт також поінформовано ГоловКРУ України.