Коли Верховна Рада затвердить зміни до бюджету, економіка Тернопільської області підніметься з колін

Однією з найболючіших проблем функціонування бюджетної та соціальної сфери було і залишається її фінансове забезпечення.

Область була і при сьогоднішній законодавчій базі, залишається регіоном, де власні доходи займають дуже низьку питому вагу і відповідно питання належного фінансування наявної мережі бюджетних установ та місцевих бюджетних програм є проблематичним.

Чи не єдиним джерелом коштів на фінансування соціально – економічного розвитку регіону, виконання інвестиційних проектів, заходів з упередження аварій та запобігання техногенним катастрофам у житлово-комунальному господарстві, газифікацію населених пунктів і о6\’єктів соціально-культурної сфери є субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам області.

Тому ухвалення Верховною Радою України проекту Закону України про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджету країни на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України\” (реєстр. № 2713) поданий Кабінетом Міністрів України для області є вкрай важливим.

Необхідно зазначити, що відповідно до додатку № 9 вищевказаного проекту області в перше додатково передбачається субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток міст районного значення та селищ міського типу – районних центрів, в сумі 40 870 700 грн. Дану субвенцію органи місцевого самоврядування зможуть використовувати виключно за власним рішенням, а це і очисні споруди, будівництво та ремонт шкіл, дошкільних навчальних закладів та інше.

Крім цього, додатково передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток в розмірі 10 064 800 грн., дані кошти відповідно до чинного законодавства повинні надійти в обласний бюджет і вже депутати обласної ради будуть визначатись на які об\’єкти першочергово їх спрямовувати.

Запропонованим проектом передбачено додаткову субвенцію з державного бюджету на забезпечення видатків на оплату праці працівників бюджетних установ, підвищенням заробітної плати працівників центрів з фізкультури і спорту інвалідів, підвищення розміру одноразової грошової  допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, що навчалися або виховувалися в навчально-виховних та вищих навчальних закладах, при їх працевлаштуванні та на харчування в бюджетних установах в сумі 28 467 800 гри.

Передбачено додаткову субвенцію з державного бюджету місцевому бюджету на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, що проживають у сільській місцевості в розмірі 324 300 грн.

Слід зазначити що за період 2006 – 2007 років на придбання шкільних автобусів з державного бюджету не поступило жодної гривні, тоді як в період 2004 – 2005 років областю за кошти державного бюджету було закуплено 21 шкільний автобус.

На забезпечення спеціальним обладнанням навчальних закладів для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, та на оснащення сільських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів, придбання автомобілів швидкої медичної допомоги для сільських закладів охорони здоров\’я  передбачено додаткову субвенцію з державного бюджету місцевому бюджету відповідно 714 300 грн. та 847 300 грн.

По спеціальному фонду пропонується додатково виділити субвенцію на будівництво, реконструкцію, ремонт автомобільних доріг комунальної власності в сумі 8 628 100 грн.

Передбачено субвенцію місцевим бюджетам на погашення заборгованості в різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися і постачалися населенню, яка виникла у зв\’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії, послуг з водопостачання та водовідведення тарифам, затвердженим органами державної влади чи органами місцевого самоврядування та на заходи щодо оплати громадянами електричної і теплової енергії, природного газу, твердого палива, послуг водопостачання і водовідведення, квартирної плати в рахунок часткової компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень відповідно 21 000 000 гри. та 16 131 300 грн.

Виходячи з вищенаведеного, області додатково  пропонується   по загальному фонду  —  81 289 200 гри. та по спеціальному  — 44 912 100 грн.

Депутат Тернопільської обласної ради від фракції «Батьківщина», голова комісії з питань бюджету Тернопільської обласної ради Михайло Шкільний.