За час візиту на Тернопілля, Юлія Тимошенко не говорила про політику, — а вирішувала проблеми жителів області

Робочий візит Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко до Тернополя, 17 липня розпочався з знайомства із колективом ВАТ \”Текстерно\” та робочої наради про розвиток легкої промисловості у Тернопільській області та Україні.

Як зазначила Прем\’єр, відвідавши виробничі цехи товариства, \”Тексерно\” — це один з найбільших заводів легкої промисловості в Україні.

— Я більш, ніж упевнена, якщо з повним серйозом віднестися до вирішення усіх тих проблем, які має цей завод то невдовзі \”Текстерно\” стане провідним підприємством легкої промисловості не лише в Україні, але й у Європі, — наголосила Тимошенко.

Основні проблеми в галузі легкої промисловості, про які говорили учасники наради, — це проблема оподаткування, збуту товару як на внутрішніх так і на зовнішніх ринках. Не менш важливою проблемою є брак спеціалістів у даній галузі.

— Хочу навести вам невтішні цифри. Так, на початку 90-их років у галузі легкої промисловості працювало 755 тисяч людей, а зараз лише 147 тисяч, — прокоментувала Прем\’єр-міністр України, — Ми маємо такі дані саме через низькі заробітні плати, через ту системну кризу галузі, до якої призвела контрабанда неоподаткованих товарів, які ввозять з-за кордону, секонд-хенду. Саме це унеможливлює роботу і процвітання даної галузі в Україні.

Як зазначила Юлія Тимошенко і в цьому її підтримав весь зал, проблему легкої промисловості неможливо вирішити на бюрократичному рівні. Саме тому Прем\’єр запропонувала створити робочу групу з представників та фахівців галузі легкої промисловості, яка опрацює всі проблеми галузі і запропонує їх логічне вирішення. А потім разом із міністрами підготують проект, який можна подавати на сесію Верховної Ради України.

Не менш важливою для тернополян стала зустріч Прем\’єр-міністра з жителями гуртожитків ВАТ \”Текстерно\”, які вже декілька місяців знаходяться без гарячої води. Представник передав особисто звернення Юлії Тимошенко, а вона в свою чергу пообіцяла нагально розглянути і вирішити наболілу проблему людей.

В той час, коли у \”Текстерно\” нарада добігала завершення у обласній раді на зустріч з Юлею Тимошенко вже чекали депутати обласної ради, керівники  управлінь області та деяких районів, а також голова обласної ради та адміністрації.

Похваливши деякі галузі господарства на Тернопіллі, Прем\’єр звернула особливу увагу присутніх на проблему області з житловим будівництвом.

— Я добре розумію, чому не всі позитивно ставляться до постанови про продаж землі на конкурсній основі, зате лише через аукціони ми можемо зменшити обороти корупційної приватизації землі, а також, що не менш важливо, поповнити місцеві бюджети, — наголосила Тимошенко.

Йшла мова і про ціни на продукти харчування, які за словами Прем\’єра штучно піднімаються монопольними підприємствами. Відтак, Юрій Чижмарь отримав усне доручення від Юлії Тимошенко контролювати за цінами на продукти харчування в області, особливо місцевих виробників.

— Штучно підняті ціни на продукти, незатверджені зміни до бюджету, без сумніву — це результат тої політичної нестабільності, яку ми зараз маємо у країні, — зауважила Прем\’єр, — Зате я маю надію на те, що ви, Юрію Володимировичу, звернетися до своїх однопартійців і переконаєте їх підтримати та затвердити зміни до бюджету, щоб ми врешті мали з чим працювати.

На нараді було розглянуто ще ряд важливих питань. А зокрема підтримала і удобрила Юлія Тимошенко пропозиції голови районної ради Михайла Миколенко, щодо того, аби задіяти Тернопільське підприємство \”Ватра-Шредер\” до організації \”Євро-2012\”. Зокрема, йшла мова про забезпечення цим підприємством освітлення міст та стадіонів. Позитивно зреагувала Прем\’єр-міністр і на пропозицію відновити програму \”Шкільний автобус\”, особливо для сільської місцевості. Та ряд не менш важливих та потрібних питань Тернопілля.

Зате для того, щоб остаточно втілити всі програми в життя та вирішити проблеми, одна з найболючіших зараз — ремонт доріг області, необхідно затвердити бюджет.

— Я зараз попрошу всіх присутніх в залі підняти руку за те, хто проти прийняття змін до бюджету, — жартома, але з контекстом звернулася Юлія Тимошенко.

У відповідь ніхто не підняв руки. І Михайло Миколенко пообіцяв, що у зв\’язку з таким голосуванням буде підготована заява до Верховної Ради України, про те, що весь актив області підтримує зміни до бюджету, запропоновані Урядом Юлії Тимошенко.