Віктор Мричко: «Виявлено незаконну розробку родовища пісків на Тернопільщині»

У с.Рогачин Бережанського району головним державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області та старшим держінспектором ДЕІ зафіксовано черговий факт незаконної розробки родовища пісків. Про це повідомив начальник інспекції, депутат Тернопільської міської ради (депутатська фракція БЮТ) Віктор Мричко.

На час обстеження родовища на його території знаходились бульдозер та завантажений піском автомобіль марки КАМАЗ. Також інспектори ДЕІ зафіксували численні сліди техніки та механізмів забору піску, що свідчили про здійснення самовільного використання надр, виявили зняття родючого шару грунту на площі 1,82 га, чим завдано шкоди навколишньому природному середовищу на суму 29061,62 грн.

— У ході перевірки було виявлено, що місцевий підприємець розпочав оформлення необхідних для початку експлуатації родовища документів і вже отримав у Мінприроди дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення даного родовища, проте, іншої дозвільної документації не виготовив, — розповів пан Мричко. — А відповідно до чинного законодавства, розробка надр без спеціального дозволу на користування надрами, гірничого відводу, відведення земельної ділянки під розробку родовища, проекту розробки та рекультивації, плану розвитку гірничих робіт є порушенням вимог ст. ст. 16 – 19 Кодексу України “Про надра”.

Підприємець свою причетність до самовільної розробки родовища пісків заперечує.

З метою притягнення винних осіб до відповідальності та вжиття заходів прокурорського реагування матеріали перевірки направлено до Тернопільської міжрайонної природоохоронної прокуратури.

До адміністративної відповідальності за  неналежне здійснення контролю за використанням та охороною надр притягнуто Рогачинського сільського голову.

— У зв’язку з тим, що аналогічні порушення відбуваються на даному родовищі систематично, контролю за недопущенням самовільної його розробки з боку  державної інспекції з охорони навколишнього природного середовища у Тернопільській області приділяється особлива увага, — зазначив Віктор Мричко.