Чому одні люди «рівніші» за інших,

Одним із найважливіших питань для простого пересічного українця, мабуть, є питання добробуту його родини, сім’ї.

І актуальною проблемою для нього є рівень  його власних витрат. Немало важливу роль у цій частині відіграють тарифи на житлово-комунальні послуги. Адже саме рівень  оплати за спожиті тепло, воду, електроенергію, газ, квартплату  стоять на третьому місці у середньостатистичного українця по відношенню до усіх його витрат. І у великій частині саме від органів місцевого самоврядування ( у Тернополі – це виконавчий комітет Тернопільської міської ради) залежить, наскільки відчутними для гаманців жителів будуть ці видатки.

У нашому місті це досить актуальне питання. Ще у 2006 – 2007 роках фракцією Блоку Юлії Тимошенко у Тернопільській міській раді було винесено для обговорення питання тарифів на житлово-комунальні послуги. У березні 2007 року міськрада винесла рішення, за яким встановлювався мораторій на підняття тарифів та внесення коштів при уточненні бюджету на відшкодування різниці у тарифах на житлово-комунальні послуги. Проте як кажуть у народі «говорили – балакали…». Вже восени виконавчий комітет Тернопільської міської ради приймає, рішення № 1663 від 31 жовтня 2007 року за яким погоджує підняття тарифів на послуги теплопостачання для цілого кварталу міста – мікрорайону, що опалюється від відомчої котельні ВАТ «Текстерно»: вулиці Злуки –Текстильна – Фабрична. (Нагадаємо, спірне і як з’ясувалося пізніше, прийняте із порушенням норм чинного законодавства України, рішення № 1663 пізніше було скасоване). Хоча після скасування, ні ВАТ «Текстерно» ні КЖЕП – 7 жодних перерахунків зайво сплачених жителями коштів не проводили, хоча прийнятий тариф на порядок вищий від встановленого для інших жителів міста. Причому жодних коштів як у змінах на 2007, так і в проекті бюджету на 2008 рік на відшкодуванні різниці у тарифах не передбачено. І лише у липні 2008 року при уточненні бюджету на 2008 рік вносяться кошти у розмірі 38 тис. грн. для відшкодування тернополянам вказаної різниці. Але відшкодовування зайво сплачених коштів передбачає перерахунок лише для мешканців будинків Фабричної 3, 5, 7 та Злуки, 1. Причому ініціатором знову ж таки виступає фракція БЮТ у міськраді, а не виконавчі структури, як логічно мало би випливати із ситуації.  Проект протокольного доручення про внесення необхідних сум у бюджет внесено депутатом Сергієм Кириком, який неодноразово порушував цю проблему.

Найближчим часом, за повідомленням голови комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та надзвичайних ситуацій бютівця Юрія Вересюка  повинен бути зроблений перерахунок для мешканців Фабричної та Злуки,1. Питання взято на контроль комісії і керівник КЖЕП – 7 повинен проінформувати про здійснену роботу за добу після отримання коштів на рахунок підприємства, які повинні надійти вже до кінця липня. Однак ще досі не вирішено питання про здійснення перерахунків для мешканців гуртожитків по вул. Злуки – Текстильна. Наразі отримано необхідні дані для визначення необхідної суми. За попередніми оцінками – це від 130 до 140 тис. гривень. Однак навіть при внесенні цих коштів у змінах до бюджету міста на 2008 рік відомчий ЖЕК ВАТ «Текстерно» зможе їх отримати, якщо доведе обґрунтованість понесених ним витрат на опалення цих будинків.

Олег Лаврененко